Pluszjuttatások és bogárbarát intézmény

Pluszjuttatások és bogárbarát intézmény

A Meseerdő Óvoda Meggyfa utcai tagóvodája (Fotó: Magyar Hang/Albert Enikő)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Augusztus közepétől nemcsak a gyerekek hangolódnak a tanévkezdésre, az önkormányzatok is készülnek az óvodák szeptemberi nyitására. De vajon lesz elegendő pedagógus, tiszta, felújított csoportszoba, rendezett udvar, biztonságos, barátságos környezet? A státusztörvény ősztől új korszakot nyit az oktatásban, nevelésben – ennek egyik szomorú következménye, hogy minden eddiginél többen hagyják el a pályát. Hogyan gondoskodnak a budai önkormányzatok arról, hogy az általuk fenntartott intézményekben ne legyen hiány óvónőkből, dajkákból?

Megkeresésünkre a II. kerületben elmondták, ezt egyrészt a nyugdíjasok visszafoglalkoztatásával, valamint a pedagógusoknak megszavazott pluszjuttatásokkal igyekeznek biztosítani. Valamennyi, önkormányzati intézményben dolgozónak a fizetése mellé havi kerületi kiegészítést adnak, ennek összege 39 ezer és 61 500 forint között változik. Emellett bizonyos feltételekkel jogosultak havi 30 ezer forint rezsitámogatásra, valamint szolgálati lakás igénylésére is. Az Őrsi Gergely vezette önkormányzat arra is figyel, hogy a speciális nevelési igényű gyerekek ellátására elegendő számú pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztenst biztosítsanak, a jogszabályban előírtakon felül is.

Óbudán is tudják, a pedagógusok megtartása kardinális kérdés – az anyagi lehetőségekhez igazodva, erre már a sztrájk idején is odafigyeltek. Még februárban döntött úgy a képviselő-testület, hogy amennyiben az önkormányzati fenntartású ovik alkalmazottai részt vesznek a sztrájkban, az emiatt kieső bérüket megtérítik számukra. Az óvodai dolgozóknak havonta 30 ezer forint bérpótlékot adnak, ezenkívül az önkormányzat bérlakáspályázattal, a továbbképzéseken, tanfolyamokon való részvétel támogatásával, a részvételi díj megtérítésével is segít. A humán erőforrás felkarolása mellett az intézmények felújítása, fejlesztése is központi kérdés a szeptemberi évkezdés közeledtével. A III. kerületben speciális, közösségi költségvetési programot dolgoztak ki annak érdekében, hogy az ott lakók közvetlenül dönthessenek a helyi fejlesztésekről. Részvételi költségvetésnek is hívják a programot, amelynek keretében az önkormányzat begyűjti a lakossági ötleteket, javaslatokat, a szakértők ezeket megvizsgálják, és kiválasztják azokat, amelyeket megvalósíthatónak tartanak. Végső soron tehát a kerület lakói szavaznak, mely programok valósuljanak meg. A legtöbb szavazatot kapott ötletek kivitelezésére az önkormányzat minden évben pénzt különít el, 2022-ben és 2023-ban például összesen 100-100 millió forint sorsáról dönthettek az óbudaiak. A szavazások során rendszerint előkelő helyen szerepelnek az óvodai felújítások, ebből is látszik, nemcsak a szülőknek, de a közösség többségének is fontos, hogy a helyi gyerekek szép és inspiráló környezetben töltsék hétköznapjaikat. Az idei közösségi szavazásnak köszönhetően újul meg az Óbudai Almáskert Óvoda Gázgyári telephelyén a kerítés, a Kanóc Tagóvoda új mászókát kap, a Váradi utcai épületben pedig sor kerül az elavult burkolatok cseréjére, új vizesblokk kialakítására, a fűtőtestek felújítására. A Gyermeksziget Montessori Óvoda Mosolygó Tagóvodájában a sószoba kialakítására, az Óbudai Meseerdő Óvoda Meggyfa utcai telephelyét illetően pedig az udvar felújítására szavaztak legtöbben.

Amint arra a III. kerületi önkormányzatnál felhívták a Budai Hang figyelmét, különösen büszkék arra, hogy mind több kerületi óvoda válik az Oktatási Hivatal bázisintézményévé, ahol a pályakezdő pedagógusokat magasan képzett óvónők segítik, illetve mind több ovi vállalja, hogy befogadó intézményként a speciális nevelési igényű gyerekeket is integrálják. Arról nem is szólva, hogy az Óbudai Almáskert Óvoda Gázgyári Tagóvodája a közelmúltban elnyerte Magyarország első bogárbarát óvodája címet.

A nyár a II. kerületben is az ovik felújítása, korszerűsítése jegyében telik. Az ősszel induló nevelési évben 79 csoportban 1620 kisgyerek megy kerületi óvodába. A Fillér utcai intézményben jelenleg a fűtési rendszer korszerűsítése zajlik, a Szemlőhegyi oviban pedig a nyílászárók cseréje és szintén a fűtés korszerűsítése vált időszerűvé. Több óvodában is tisztasági festést végeznek, valamint áttekintik az udvari játékok állapotát, szükség szerint javítják, kicserélik őket. A kisebb felújításokat, beruházásokat az Intézményeket Működtető Központ (IMK) végzi saját munkatársaival vagy vállalkozók bevonásával.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2023/33. számában, a Budai Hang mellékletben jelent meg.

Címkék: Budai Hang