Bűnhődés régebben elkövetett bűnökért

Bűnhődés régebben elkövetett bűnökért

Fotó: Pixabay

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ünnepi időszak nagy evészetei után minden gyomorra ráfér a pihenés, az időszakos böjtölés. A cél ilyenkor nem feltétlenül a látványos testsúlycsökkenés, sokkal inkább a szervezet tehermentesítése. Manapság is pillanatok alatt tűnnek fel és el a különféle diéták, mi azonban inkább annak jártunk utána, hogy a múlt században mit ajánlottak a konyhaművészet mesterei a gyomor megnyugtatására.

Czifray István szakácsmester böjt idejére tojásételeket kínál, aprólékkal, krumplival, sóskával, de készít tojáspalacsintát rákvajjal és csiperkegombával, illetve ülepedett tojást szardellával, savanyú uborkával.

„Az egyiknek hasznos a zöldfőzelék, a másiknál káros, a zsírok és szénhidrátok szerepe körül különböző diétáknál nagy az eltérés. Kinek nyersen kell a gyümölcs, kinek pedig kompót vagy lekvár alakjában. Még a nemrég oly szelídnek és enyhének tartott tej is leszállt hatalmi pozíciójából, és egyeseknek törölniük kell étrendjükből, a húsleves sem az a biztos panacea, aminek anyáink hirdették, s a sonka (legyen bár prágai) sem okvetlen medicina már minden betegnek” – vélekedett például Magyar Elek.

Cibere, csólent, dáláuzi, hütyü, és a gasztronómia Kodály Zoltánja | Magyar Hang

Szerinte, aki diétára adja a fejét, annak „nem szabad enni olyan húsokat, amelyekben erős a zsírtartalom (disznóhús, liba, kacsa, ponty, harcsa). Mellőzni kell a leveseket, tésztákat, édességeket, burgonyát, rizst, darát, lencsét, szárazbabot, borsót”. A cukrot szacharinnal kell pótolni, folyadékot csak keveset inni (azt sem evés közben), disznó- vagy libazsír helyett minimális vajjal élni. „Hetenként egy, esetleg két napon ajánlatos semmi mást nem enni, mint egy liter tejet kis részletekben elfogyasztani. Ilyenkor a nap nagy részét ágyban kell tölteni, a többi napon ellenben mozogni, sportolni” – összegezte az ínyesmester.

Hatvany Lili úgy tartotta, a fogyókúra „nem egyéb, mint bűnhődés régebben elkövetett bűnökért: minél nagyobbak voltak ezek az egészségünk ellen elkövetett bűnök, annál tovább tart a büntetés”. Hatvany Lili a rendszeres testmozgás elkötelezett híve volt, Ételművészet – Életművészet című könyvében új gondolatokat adott a háziasszonyoknak, nemcsak recepteket ajánlott, az egészséges életmódot is népszerűsítette. Arra próbálta ösztönözni olvasóit, hogy a testmozgást, jelesül az Arthur McGovern-féle fekve végezhető gyakorlatokat ne kötelességnek érezzék, hanem tekintsék a mindennapi élet szerves részének. „A torna maga a napi programm egyik elengedhetetlen pontja, amely ugyanolyan fontos a jóegészség szempontjából, mint az evés, a friss levegő, a víz vagy a napfény” – foglalta össze Hatvany Lili.

Mautner Zsófia: Mindenki árérzékeny, én is az vagyok | Magyar Hang

Azoknak, akik diétával kezdenék az új esztendőt, két régi, de izgalmas zöldséges fogást ajánlunk.

Magyar Elek salátatekercse
A megtisztított, leforrázott, szép, nagy salátaleveleket szétterítjük a deszkára, és megtöltjük a következő töltelékkel: 2-3 tejbe áztatott, átpasszírozott zsemlyét összekeverünk 2 tojássárgájával, 3 deka vajjal, 10 deka apróra vágott párolt gombával, kevés petrezselyemzöldjével és tejföllel. A megtöltött salátaleveleket összegöngyöljük, vajjal kikent tepsibe szorosan egymás mellé rakjuk, zöldséglével (2–2,5 decivel) leöntjük, és a jó meleg sütőben 20 percig pároljuk. Tálra rakva, olvasztott vajjal leöntve tálaljuk.

Zöldségragu hústalan diétázóknak az ínyesmester konyhájából
75 deka, nyersen meghámozott burgonyát sós vízben puhára főzünk, és kockára vágjuk. 30 deka vörösrépát (céklát) szintén megfőzünk, aztán meghámozzuk, kockára vágjuk. Lisztből, vajból és zöldségléből mártást készítünk, és ebben puhára főzünk 40 deka hámozott, kockára vágott almát. Összevegyítjük a burgonyával és a céklával, megsózzuk, kissé megborsozzuk, egy evőkanál apróra vágott kapribogyóval és ugyanennyi citromlével ízesítjük. Még egyszer felforraljuk az egészet, és belekeverünk 2-3 apróra vagdalt vizes uborkát. Hogy a ragu színe szebb legyen, tálaláskor belekeverhetjük egy nyersen meghámozott, megreszelt és kinyomkodott cékla levét.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/2. számában jelent meg január 10-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/2. számban? Itt megnézheti!