Hogyan bővíthetjük a szókincsünket? (x)

Hogyan bővíthetjük a szókincsünket? (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ez a kérdés talán fel sem merül bennünk az anyanyelvünk kapcsán, hiszen sokkal inkább egy-egy idegen nyelv elsajátítása során igyekszünk nagy hangsúlyt fektetni arra, hogy minél több szót megtanuljunk, valamint beépítsünk az aktív nyelvhasználatba.

Persze ez mind szép és jó, hiszen második, harmadik, sokadik nyelvet beszélni fantasztikus érzés, és nem mellékesen hasznos is. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy minden további nyelvnek az anyanyelvünk az alapja.

Épp ezért, ha úgy érezzük, lenne még mit csiszolni a magyar nyelvtudásunkon, akkor ne habozzunk erőfeszítéseket tenni az ügy érdekében. De hogyan lehet elérni ezt az áhított célt?

Legyünk szofisztikáltak!

A választékos beszéd mindenkire jó benyomást tesz, így ha kellően szofisztikáltan tudunk megnyilvánulni, akkor máris lépéselőnyt szereztünk magunknak szinte minden élethelyzetben. Ehhez dönthetünk úgy, hogy a nonprofitmedia.hu oldalán minden egyes nap megnézzük, hogy mi a nap szava, és ha időnk engedi, akkor még egy kicsit tovább is szörfölünk az oldalon.

Itt ugyanis az olyan szavak jelentését tisztázhatjuk magunk számára, mint a szentimentális, a konteó vagy a karitatív. Persze ABC-sorrendben nézhetünk ezekhez közel eső szavakat is, illetve az oldalsó menüpontban kifejezetten érdekes szavakra hívja fel a figyelmünket a fentebb említett weboldal.

Tehetünk mást is, hogy polihisztorrá váljunk?

Jó, talán polihisztorok nem leszünk, de ha kellően sokat és kellően széles körben olvasunk, akkor alig lesz olyan téma, amiről ne lehetne velünk elbeszélgetni.

Ehhez nem kell mást tenni, mint naponta 20-30 percet szánni az olvasásra. Ez lehet az úgynevezett énidőnk, amikor egy jó könyvvel, egy finom kávéval vagy egy bögre forró teával kényelembe helyezkedünk a kanapén, és elmerülünk a történetben. Napi fél óra már észrevehetően segít abban, hogy új szófordulatok épüljenek be a szókincsünkbe, további ismereteket szerezzünk egy-egy témában, valamint hogy felkeltse az érdeklődésünket, és még jobban utánajárjunk egy-egy dolognak.

Persze nem csupán a könyvolvasás segíthet, a rejtvényfejtés, a különféle szóalkotós társasok, de akár az Activity is nagyszerűen taníthat nekünk új szavakat és kifejezéseket.

Lássunk világot!

Sőt, akár az is sokat segíthet, ha elkezdünk kirándulni, és a város- vagy falulátogatások során szóba elegyedünk a helybeliekkel.

Így garantáltan nem csupán a köznyelv ragad ránk, hanem helyi sajátosságok is, illetve azt a fantasztikus érzést tapasztalhatjuk meg, hogy az időjáráson túl még annyi minden érdekességről lehet másokkal diskurálni!

Ehhez a Nonprofitmédia oldala nagyszerű alapot jelent, érdemes minden nap ellátogatni, és csemegézni a kuriózumok között! Nem szégyen az sem, ha nyitunk magunknak egy füzetet, és felvéssük az új szavakat, hogy még csak véletlenül se merüljenek az újdonságok a feledés homályába!