Megmutatjuk a „román Disneylandet”: szálloda helyett pénzgyár lett a vályogkastély

Megmutatjuk a „román Disneylandet”: szálloda helyett pénzgyár lett a vályogkastély

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egymás után érkeznek az autók, de még a turistabuszok is egy Szeben megyei zsákfalu, Felsőporumbák (Porumbacu de Sus) hegy felőli oldalán lévő látványossághoz, mely két év alatt Románia legtöbbet fotózott épülete lett. Hétfő van, de sorba kell állni az öt lejes (háromszázötven forintos) jegyért – ennyiért nézhetjük meg a Tündérek-völgyében felhúzott vályogkastélyt. Ami nem a tündérek völgyében van – a helyet a kiváló marketingérzékkel megáldott tulajdonos-házaspár nevezte el így. Szállodának szánták az építményt, de hamar rájöttek, nem kell vesződni a szobák takarításával, mert így is brutális mennyiségű bevételt hoznak a látogatók. A felhajtás nem csitul: a belül berendezetlen épületnek már 130 ezer rajongója van a közösségi oldalon. Az oldal neve: Castelul de Lut Valea Zinelor, vagyis Tündérvölgyi Vályogkastély.

A történet egészen másképp indult: egy házaspár, Răzvan és Gabriela Vasile eladta a Bukarest melletti családi házat, és elindultak szétnézni az országban, hogy belefogjanak valami gyökeresen újba. Amikor megtalálták a Nagyszebentől nagyjából negyven kilométerre lévő telket, úgy döntöttek, panziót építenek ide. Természetes anyagokból, szalmát és agyagot használva a fa és kő mellett. Az ötödik építész értette csak meg, pontosan mit akarnak, és két év alatt felépült a tíz szobás szálloda, mely akár a Gyűrűk urában is lehetne díszlet, de Hófehérke hét törpéje is örömmel elfogadná.

A Tündérvölgyi Vályogkastély (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

A mesék és fantasy filmek világát idéző épületen nincsenek szögletes formák, a tető íve a környező havasok sziluettjét idézi. A panziót végül nem kellett megnyitni, anélkül is özönlik ide a tömeg. Az ölükbe pottyant lehetőséget kiválóan kihasználja a tulajdonos – Romániában is óriási a munkaerőhiány, panziók és éttermek zárnak be, mert nem találnak alkalmazottat, és ők most megúszták a szálloda- és étterem-üzemeltetést. Elég egy jegyszedő és egy-egy eladó a szuvenírboltba és a kávézóba. A hely naponta délelőtt fél tizenegy és délután fél hat között látogatható, és csak egyetlen szobába lehet bemenni, abban sincs más, csak szalma és egy függöny. 

A Tündérvölgyi Vályogkastély (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Mi nyitáskor érkeztünk oda, de már akkor is nagy volt a tömeg. Pedig nincs nagyon mit csinálni: elkészülnek a kötelező fotók az épület különböző pontjain és a két toronyban (sorba kell állni a feljutáshoz), majd legfeljebb a szuvenírboltban és a büfében lehet tölteni némi időt. A román Disneyland ennek ellenére nagyon sikeres – a nyitás óta több mint félmillióan zarándokoltak el ide. A helyet működtető cég komoly nyereséget termel: két év alatt több mint 600 ezer eurót, vagyis kétszázmillió forintot hozott. A titok alighanem a különös dizájnban van és abban, hogy a hely pár kilométerre van a nagy forgalmú 1-es számú főúttól, amely keresztülszeli az országot, összekötve Nagyváradot a fővárossal. 

A Tündérvölgyi Vályogkastély (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

A tulajdonos, Răzvan Vasile néhány napja azt nyilatkozta a Ziarul Financiar üzleti kiadványnak: nem adta fel a szállodanyitás ötletét, szerinte jövő tavaszra már harminc embert le tud fektetni a négy lakosztályban. Akkor szerinte a hely már nem lesz látogatható, ami nehezen érthető üzleti döntés, mert ha csak évi kétszázezer jegyet váltó látogatóval számolunk, az is hetvenmillió forint bevételt jelent, és ehhez jön a szuvenírbolt és a kávézó profitja. 

A történet mindenesetre amerikai álomba illő: egy igazán jó ötlettel és némi befektetni való pénzzel már Romániában is bombaüzletet lehet csinálni.

A Tündérvölgyi Vályogkastély (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)
A Tündérvölgyi Vályogkastély (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)