Mit kell tudni az állkapocsízületi problémákról? (x)

Mit kell tudni az állkapocsízületi problémákról? (x)

Sokan vannak, akik különböző fülpanaszokkal, nyaki vagy hátfájdalmakkal, esetleg szűnni nem akaró fejfájással keresik fel az orvosukat. Meglepő lehet, de általában a kellemetlen panaszokat nem feltétlen az adott területen kell keresni. A tüneteket ugyanis sokszor a különböző állkapocsízületi problémák okozzák.

Mivel sokszor nem is gondolnánk, hogy ez okozza a gondot, emiatt előfordulhat, hogy nem a megfelelő szakorvoshoz fordulunk. Emiatt általában több szakrendelésen veszünk részt, többféle gyógyszeres kúrát alkalmazunk, és még mindig nem szabadulunk a fájdalomtól.

De vajon milyen figyelmeztető jelei vannak annak, ha állkapcsunk áll a probléma hátterében, és hogyan lehet orvosolni ezt? Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

Milyen tünetek kísérik az állkapocsízületi problémákat?

Vannak olyan tünetek, amelyek általában jelezni szokták az állkapocsízületi gondokat. Ugyanakkor mivel ezek elég általánosak, sajnos gyakran időbe telik, míg fény derül arra, hol kellene keresni a kiváltó okot.

A tünetek közé tartozik a fülzúgás, fülcsengés, fülsípolás, arcba sugárzó fájdalom, tompa látás vagy a megmagyarázhatatlan fejfájás. Szokott még jelentkezik nyelési és beszélési nehézség, nyakba sugárzó fájdalom, tarkó környéki fájdalom, fogfájdalom, rágóízületi fájdalom. Jellemző még a szájnyitási korlátozottság, a kattogás, a szájpadlás vagy az állkapocs fájdalma, valamint az arcizomzat fáradtsága is. Ezenkívül jelentkezhetnek még nyak- és vállövi panaszok is.

Amennyiben egy vagy több tünetet észlelünk, érdemes orvoshoz fordulnunk.

Hogyan lehet ezeket kezelni?

Az állkapocsízületi problémák kezelése a gnatológus feladata. Egy alapos vizsgálatot követően a szakember megállapítja a probléma pontos okát, és javaslatot tesz a kezelésére. A CMC Déli Klinika tapasztalt szakemberei az állkapocsízületi problémák enyhítésére általában a sínkezelést, fogszabályozást, szájsebészeti beavatkozást és fogászati kezelést szokták javasolni, de előfordulhat, hogy a gyógytorna is segít.

A gyógytorna során a gyógytornász segít felhívni a páciens figyelmét a rossz szokásaira, amelyet érdemes kijavítania. Ezt követően megmutat néhány speciális gyakorlatot, amelyet a páciens otthon is gyakorolhat, majd a kezelés általában a szájüregen belül folytatódik. Jellemzően heti egy alkalmat szoktak javasolni a hozzáértők.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Vannak olyan hétköznapi szokások, amelyek kiválthatják az állkapocsízületi problémák kialakulását. Értelemszerűen ezeknek érdemes mihamarabb búcsút inteni!

Ezek közé tartozik a gyakori rágógumizás, az állon támaszkodás, a telefon fül és váll közötti tartása, a fogcsikorgatás, fogszorítás. De okozhatja még a kemény magok fogyasztása, a helytelen testtartás, a fogszabályozás vagy a mozgásszegény életmód is. Ezenkívül akár a hosszan tartó fogászati kezelések hatására is kialakulhat.