Johannes Hahn uniós biztos szerint győzködték a kormányt az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról

Johannes Hahn uniós biztos szerint győzködték a kormányt az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról

Johannes Hahn 2022. október 13-án (Fotó: Európai Parlament/Philippe Buissin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Johaness Hahn, a költségvetésért felelős uniós biztos csütörtökön azt mondta Cseh Katalin momentumos EP-képviselőnek, hogy igenis rengeteget beszéltek a magyar féllel az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról, annak ellenére, hogy a Fidesz állította, hogy sose volt szó róla. Erről a Momentum politikusa számolt be a Facebook-oldalán.

Cseh Katalin a Költségvetési Ellenőrző Bizottság meghallgatásán kérdezte az Európai Bizottságot a magyar kormánnyal történő tárgyalásokról, és megtudta, hogy a költségvetésért felelős uniós biztos szerint Didier Reynders igazságügyi biztos kollégája „rengeteg [időt] fektetett bele, hogy beszéljen erről a magyar féllel”, de mivel a csatlakozás önkéntes alapú, nem sikerült elérniük. Az ügy viszont „továbbra is a napirenden van”. A Momentum politikusa szerint ez ismét leleplez egy fideszes hazugságot, hiszen a kormány képviselői az elmúlt időszakban kórusban zengték, hogy az uniós fél részéről nem merült fel az.

Cseh Katalin hozzátette, hogy ennek tükrében érthetetlen, hogy miért van szükség egy teljesen új hatóság létrehozására, amelynek ugyan még a létrehozó törvényét sem fogadták el, de a vezetői testület tagjait már elkezdték összeverbuválni. Mit mond ez el a jogállamiságról, a kiszámíthatóságról, vagy a társadalmi konzultációs kötelezettségről, amit szintén megígért a kormány a bizottságnak– kérdezte Cseh. Johannes Hahn erre az EP-képviselő szerint azt válaszolta, tisztában van a helyzettel, de mivel még mindig folynak az ezzel kapcsolatos tárgyalások, ezt nem tudja kommentálni. „Gulyás Gergely ma arról beszélt, »egy korrupcióellenes intézményt nem lehet egyik napról a másikra létrehozni« ‒ pontosan, de egy létezőhöz csatlakozni igen” – írta bejegyzésében Cseh.

Navracsics Tibor egyébként még szeptemberben a Magyar Hang kérdésére válaszolva azt mondta, hogy hivatalosan ugyan nem kérte az Európai Bizottság, hogy Magyarország csatlakozzék az Európai Ügyészséghez, ám volt olyan európai biztos, aki ezt informálisan felvetette neki.