Eldőlt, csak a 60 év felettiek kaphatják az AstraZeneca oltását Németországban

Eldőlt, csak a 60 év felettiek kaphatják az AstraZeneca oltását Németországban

Angela Merkel német kancellár szájmaszkot vesz fel a kabinet heti munkaülésén a berlini kancellári hivatalban 2020. október 28-én, a koronavírus-járvány idején (Fotó: MTI/EPA/Pool/Filip Singer)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 60 éven felüliekre korlátozzák  az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni AstraZeneca-féle védőoltás használatát Németországban – jelentette be Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben.

Az új szabályt az úgynevezett állandó oltási bizottság (STIKO) – a szövetségi kormány munkáját a fertőző betegségek elleni védekezés ügyében ajánlásokkal segítő szakértői testület – ajánlására vezetik be.

A bizottság azért adott ki új ajánlást, mert a legújabb tudományos ismeretek szerint a szérum a 60 éven aluliak körében vérrögképződést idézhet elő az agyban. Ez a mellékhatás nagyon ritkán fordul elő, de nagyon súlyos – mondta Angela Merkel.

A változtatás bizonytalanságot okoz, de nem volt más választás. Nem lehet eltitkolni, „szőnyeg alá söpörni” a lehetséges mellékhatásokról szóló adatokat, az oltóanyag iránti lehető legnagyobb bizalmat csak „a nyíltság és az átláthatóság” révén lehet megteremteni – emelte ki a német kancellár.

Mint megírtuk, Berlin és München kedden felfüggesztette a brit-svéd gyógyszergyár vakcinájának beadását a lehetséges mellékhatások miatt.

Az ügy kapcsán az AstraZeneca is kiadta állásfoglalását. Mint írják, tiszteletben tartják a STIKO által a vakcinák németországi felhasználásával kapcsolatos tanácsadói minőségében hozott döntését.

– Az Egyesült Királyság gyógyszerhatósága (MRHA) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálata nem mutatott ki ok-okozati összefüggést a vakcina és a vérrögképződéses események között, azonban az EMA arra a következtetésre jutott, hogy egyes ritka, thrombocytopeniával járó tromboembóliás események ugyan bizonyíthatóan nem hozhatók kapcsolatba a vakcinával, de az összefüggés egyértelműen nem is zárható ki, ezért további vizsgálatokra lesz szükség – teszik hozzá.

Ugyanakkor leszögezik, hogy az Egyesült Királyság, az Európai Unió és az Egészségügyi Világszervezet szabályozó hatóságai arra a következtetésre jutottak, hogy az oltóanyag használatának előnyei, hogy megvédjük az embereket ettől a halálos vírustól, jelentősen meghaladják a kockázatokat minden felnőtt korcsoportban.