Jogállamisági pert indított az Európai Parlament az Európai Bizottság ellen

Jogállamisági pert indított az Európai Parlament az Európai Bizottság ellen

Angela Merkel német kancellár, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és David Sassoli, az Európai Parlament elnöke (b-j) az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos csúcsértekezletén Brüsszelben 2020. december 10-én, az esemény nyitónapján.
MTI/EPA/Olivier Hoslet

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Parlament elnöke, David Sassoli közleményben jelentette be, hogy az EP jogi szolgálata a mai napon benyújtotta az Európai Bírósághoz azt a keresetet, amelyet a jogállamisági mechanizmus alkalmazásának elmaradása miatt indítottak.

„Azt várjuk az Európai Bizottságtól, hogy következetesen járjon el, és tartsa be azt, amit Ursula von der Leyen elnök a legutóbbi plenáris vitánk során kijelentett erről a témáról. A szavakat tettekre kell váltani” – indokolta a fejleményeket David Sassoli.

Ezt a lépést már régóta lebegteti az Európai Parlament, korábban ezzel kapcsolatos határozatokat is elfogadtak, illetve különböző határidőket jelöltek meg, mintegy ultimátumot küldve a Bizottságnak. A Parlament álláspontja szerint ugyanis a jogállamisági feltételrendszerről szóló rendelet már január elseje óta érvényes és alkalmazható, az Európai Bizottság azonban még egyetlen esetben sem élt ezzel a lehetőséggel.

Az ügy hátterében és a Bizottság halogató taktikája mögött az áll, hogy tavaly decemberben az uniós állam- és kormányfők egy nyilatkozatban rögzítették: a rendelet alkalmazásával meg kell várni az Európai Bíróság ítéletét. A magyar és a lengyel kormány ugyanis pert indított a jogszabály megsemmisítésére, az ügyben már tartottak két tárgyalást, december 2-án pedig a főtanácsnoki véleményt ismertetik, ítélet 2022 elejére várható.

Az Európai Bizottság korábban többször is azt nyilatkozta, hogy egyetlen ügy sem fog elveszni, a gyanús eseteket figyelemmel kísérik. Azt viszont egy héttel ezelőtt, az EU-csúcs után Ursula von der Leyen bizottsági elnök egyértelműen kijelentette, hogy a bírósági ítéletig nem indul eljárás, legfeljebb olyan értesítéseket küldenek majd ki, amelyekben információkat kérnek a tagállami hatóságoktól.

A jogállamisági mechanizmus alapján az uniós forrásokat fel lehet függeszteni, vagy vissza is lehet vonni, ha a pénzek felhasználása során sérülnek az unió pénzügyi érdekei és mindez a jogállamisági szabályok be nem tartásával valósul meg.

Mindazonáltal az Európai Parlament perindítása inkább jelzésértékű, hiszen csak évek múlva születhet ítélet ebben a perben, amikor már az összes eddig ismert feltétel elhárul a rendelet alkalmazása elől.