Pénzt és pártot keres Brüsszelben Márki-Zay Péter

Pénzt és pártot keres Brüsszelben Márki-Zay Péter

Márki-Zay Péter Brüsszelben (Fotó: Mindenki Magyarországa Néppárt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem áll jól Magyarország az uniós forrásokhoz való hozzáférés terén – összegezte brüsszeli tapasztalatai Márki-Zay Péter. A volt ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Hódmezővásárhely polgármestere, egyben a nemrégiben párttá alakult Mindenki Magyarországa Néppárt elnöke az Európai Parlamentben és az Európai Bizottságban folytat tárgyalásokat ezen a héten.

Így találkozik többek között vezető pártpolitikusokkal, illetve Vera Jourova jogérvényesülésért és Elisa Ferreira kohéziós forrásokért felelős biztosokkal is. Márki-Zay szerint a kormányé az elsődleges felelősség azért, hogy az önkormányzatok forrásokhoz jussanak. Az uniós pénzek kiesése miatt Hódmezővásárhely 550 milliós forintos lehetőségtől esett el, amelyért cserébe a kormány mindössze néhány millió forinthoz juttatta az önkormányzatot.

Ugyanakkor Márki-Zay szerint létezik egy olyan megoldás, amely működőképes lehet és annak modellje alapján képzelhető el, ahogy a csatlakozásra váró országok megkapják az előcsatlakozási alapokat. Ezek folyósítására az adott államba települ az Európai Bizottság munkacsoportja, mely felügyeli a pénzek felhasználását. – Ha a kormányra nem merik rábízni ezeket az összegeket, attól még az Európai Unió szétoszthatná és akkor Magyarországon a fejlesztési projektek elindulhatnának – mondta a polgármester. – Vannak, akik ezt képviselik a Bizottságon belül is és több parlamenti frakció is. Két dologra kell figyeljenek, az egyik az, hogy ezeket a pénzeket ne lopják el Magyarországon, nyilván ez az egyik kulcsfeltétel, a másik pedig, hogy ezek politikai részrehajlás nélkül kerüljenek elosztásra, így például még Hódmezővásárhely is megkaphassa ezeket a neki járó adatokat. Márki-Zay Péter szerint a kormánynak is ebbe az irányba kellene lobbizni, mert így a fideszes önkormányzatok is pénzhez jutnának. A polgármester szeretné, ha nagyobb mértékben érhetnének el uniós forrásokat közvetlenül is az önkormányzatok – erre jelenleg is van lehetőség, de csak korlátozott körben.

Szerinte Gyurcsány is „Putyin szolgája”

Elmondta azt is, hogy tárgyalópartnereivel aktuális témákról is beszélt, például a szuverenitásvédelmi törvényről, amely szerinte annyira az orosz sémát másolja, hogy írhatták volna oroszul is, csak az furcsán vett volna ki magát. Több megjegyzésében élesen bírálta az ellenzéket, felhozta például, hogy nem csak Orbán Viktor, hanem Gyurcsány Ferenc is „Putyin szolgája”, a Jobbik pedig egy olyan képviselőt küldött Kovács Béla személyében az EP-be, akiről kiderült, hogy orosz kém.

– Azért vagyok itt, mert a nyugati keresztény értékrendet képviselem, én már a rendszerváltás előtt is jártam templomba – jelentette ki nyomatékosan. Ezzel összefüggésben hozta fel, hogy a Mindenki Magyarországa Néppárt jelentkezni fog az Európai Néppártba. Brüsszelben több magas beosztású, befolyásos néppárti politikussal is találkozott, akik jónéven vették a kezdeményezést. Arra azonban felhívták a figyelmét, hogy a tagfelvétel akadálya lehet a KDNP. A kisebbik magyar kormánypárt ugyanis nem hagyta el a Néppártot a Fidesszel együtt, a szokásjog pedig az, hogy ha egy országból egy párt tagságra jelentkezik, akkor az abból az országból már tagként szereplő politikai erőnek tulajdonképpen vétójoga van. Márki-Zay Péter szerint jelentősen javulnának az esélyeik, ha sikeresen szerepelnének az EP-választásokon és képviselőket juttatnának az uniós törvényhozásba. A párt listáját csak februárban állítják össze, Márki-Zay azt mondta, hogy ha ő is lesz a listavezető, inkább Hódmezővásárhely polgármestere maradna.

A Mindenki Magyarországa Néppártnak jelenleg 438 tagja van és több mint hatszáz jelentkezőt regisztráltak. Utóbbiak száma folyamatosan nő köszönhetően a párt országjárásának. A pártot adományokból működtetik, jelenleg mintegy 11 millió forint van a számlájukon.

Címkék: Márki-Zay Péter