Megalakult az EU Pegasus-bizottsága, indul a brüsszeli vizsgálat

Megalakult az EU Pegasus-bizottsága, indul a brüsszeli vizsgálat

Donáth Anna EP-képviselő a Pegasus-vizsgálóbizottság kapcsán az Európai Parlamentben tartott nemzetközi sajtótájékoztatón. (Fotó: Donáth Anna Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kő kövön nem maradhat a vizsgálat során – fogalmazott Jeroen Lenaers, az Európai Parlamentben (EP) kedden megalakult Pegasus-bizottság frissen megválasztott elnöke. A holland néppárti politikus nyilatkozatában arra utalt, hogy a szaktestület mandátumának 12 hónapja alatt arra vállalkozik, hogy a lehallgatási botrány végére járjon és megállapítsa, milyen törvényeket és szabályokat sérthettek meg a kíberfegyver bevetésével az érintett tagállamok – írja a Népszava.

Az alakuló ülésen a Demokratikus Koalícióhoz tartozó Rónai Sándort a grémium első alelnökének választották.

A bizottság fő céljai között szerepel betiltani a politikusok, újságírók és ügyvédek megfigyelését. Ehhez elvárják az érintett tagállamok, köztük Magyarország teljes együttműködését és az Európai Bizottság támogatását is – teszi hozzá az EUrológus. 

Donáth Anna momentumos európai parlamenti képviselő felszólalásában kiemelte, hogy „ez nem egy magyar probléma, ez egy európai probléma”, illetve arról is beszélt, hogy Magyarországon az ellenzék nem kap választ a kérdéseire, mivel a kormánypárt bojkottálja a Nemzetbiztonsági Bizottság Pegasus-üggyel kapcsolatos üléseit. Mint közösségi oldalán kifejtette: „fontos, hogy Európa tisztában legyen vele: a Pegasust Magyarországon nem a terrorizmus elleni harcra használták, hanem a kormány politikai ellenfeleinek megfigyelésére. Sőt, olyan kormánytisztviselők megfigyelésére is, akik a magyar nemzeti érdekeket védték az orosz kormánnyal szemben.”

Rónai Sándor, a grémium alelnöke Facebook-posztjában leszögezte: „a Pegasus-vizsgálóbizottság megalakulásával az Európai Parlament Orbánéknak is egyértelmű üzenetet küldött. Nem fogjuk következmények nélkül hagyni a független újságírók, ellenzéki politikusok és a NER-től elhatárolódó civilek és üzletemberek törvénytelen és jogellenes megfigyelését, lehallgatását. A bizottságban fel fogjuk deríteni a Pegasus-botrány összes részletét és egyben meg fogjuk tenni az első lépéseket egy olyan, egységes európai szabályozás irányába, ami a jövőben a magyar embereket is megvédi a hasonló, törvénytelen megfigyelésektől.” 

Hannah Neumann, az EP Zöld frakciójának képviselője azt javasolta, hogy májusi plenáris ülésén az EP határozott állásfoglalásban mondja ki, nem tűrheti az ilyenfajta beavatkozásokat a demokrácia rendjébe. – A Pegasust és minden más kémprogramot be kell tiltani, az uniós kormányokat tömörítő Tanácsnak pedig nyilatkozatot kell elfogadnia, amelyben elítéli a gyakorlatot – mondta a képviselő.

A Pegasus-vizsgálóbizottság ülésén vendégként részt vettek a Forbidden Stories újságírói, illetve a botrányt feltáró Citizen Lab és az Amnesty International szakértői is, akik beszámoltak a Magyarországon talált visszaélésekről is.  

Mostanáig a magyarországi, a lengyelországi és a spanyolországi hatóságokról derült ki, hogy az izraeli NSO cég által gyártott kémszoftverrel törvénytelenül feltörhették politikai ellenfeleik, újságírók, jogászok és üzletemberek telefonját. Nemrég derült ki, hogy lehallgattak több magas rangú európai tisztviselőt is, köztük Didier Reynderst, az Európai Bizottság igazságügyi biztosát.