Zöld utat adna a valószínűleg rákkeltő glifozátnak az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság

Zöld utat adna a valószínűleg rákkeltő glifozátnak az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság

Greenpeace akció a glifozát ellen (Forrás: Greenpeace.org)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a közelmúltban is megjelent egy jelentés arról, hogy a szántóföldi és kertészeti kultúrákban világszerte használt glifozát gyomirtószer több szempontból is bizonyítottan negatív hatással van a házi méhek és a vadon élő beporzó rovarokra, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) csütörtöki közleményében úgy nyilatkozott, hogy támogatható a glifozát használatának meghosszabbítása.  

Az állásfoglalás azért is nyom sokat a latba,  mert idén nyáron dönt az EU a világ legnépszerűbb egyben legvitatottabb gyomirtó-hatóanyagának használatáról, ugyanis hamarosan lejár a glifozát EU-n belüli alkalmazásához szükséges engedély. Az EFSA közleményében elismeri a glifozátkészítmények fejlődési neurotoxicitását, valamint a mikrobiom és a biológiai sokféleség károsodásának lehetőségét. Azt is kiemeli, hogy a szennyeződések potenciális genotoxicitása és a fogyasztók kockázatértékelése továbbra is hiányos. Ennek ellenére azt javasolja, hogy folytassák a glifozát engedélyezési folyamatát, és tovább passzolja a labdát a tagállamok térfelére – írja a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Pesticide Action Network Europe lapunknak is eljuttatott közös közleményében.

A környezetvédő szervezetek arra hívják fel a figyelmet, hogy az EFSA az Európai Vegyianyag-ügynökséghez, az ECHA-hoz és a nemzeti ügynökségekhez hasonlóan túlnyomórészt a vegyipar tanulmányaira alapozza értékeléseit. Ugyanakkor figyelmen kívül hagyja a független és szakértői értékeléssel rendelkező tudományos tanulmányok sokaságát, amelyek a glifozátot súlyos egészségügyi és környezeti problémákkal hozzák összefüggésbe. Szerintük számos tanulmány bizonyítja, hogy a glifozát genotoxikus, neurotoxikus, károsítja a bélmikrobiomot, és súlyos károkat okoz a talajban, a vízi életben és a biológiai sokféleségben. – Az uniós hatóságok ignorálják a glifozát használat jelentette olyan kockázatokat, mint a rák, a neurotoxicitás, a mikrobiomra, a talaj egészségére, a méhekre és az ökoszisztémákra gyakorolt hatások" – részletezte Simon Gergely, a Pesticide Action Network Europe szakértője.

Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője felidézte a közelmúltban kirobbant Pestgate nevű botrányt, amikor a növényvédőszer-gyártók az uniós engedélyezési eljárás során visszatartották a neurotoxicitásra vonatkozó tanulmányokat. – Az elfogadhatatlan titkolózás mellett a független tudományt még mindig nem veszik kellőképpen figyelembe – emelte ki a szakember, aki szerint az EFSA elsősorban „silány, az óriáscégek által vezetett tanulmányok alapján” ad zöld utat a glifozátnak, miközben a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség és utána sok más tudós is figyelmeztetett, hogy a gyomirtószer genotoxikus, és valószínűleg rákkeltő is.

Arról, hogy egyébként léteznek nem vegyi alternatívák a glifozát-alapú gyomirtó szerekre, ITT írtunk részletesebben.