Mostantól az EU elfogadja a keleti vakcinákat, ha utána kaptunk nyugatit is

Mostantól az EU elfogadja a keleti vakcinákat, ha utána kaptunk nyugatit is

Ujhelyi István (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő online sajtótájékoztatón jelentette be, hogy február 1-től változik az EU-s védettségi igazolványok elfogadási rendje, írja a HVG. Eszerint mostantól az unió elfogadja, ha valaki az első két oltását keleti (Szputnyik vagy Sinopharm) oltásból kapta, ha utána kapott még legalább egy Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott oltást is.

Ez a szabályozás Ujhelyi szerint a beutazást tekintve kötelező érvényű a tagállamok számára, de azt már saját hatáskörben dönthetik el, hogy belföldön milyen oltásokat követelnek meg az egyes szolgáltatások igénybe vételéhez (például a színházba, étterembe való belépéskor).

Ujhelyi szerint az magyar kormánynak szégyellnie kell magát, amiért ezt a könnyítést képtelen volt elérni az uniónál, a képviselő szerint azonban neki sikerült. Összességében tehát mostantól a háromszor vagy négyszer oltottak akkor is kaphatnak EU-s vacinaigazolványt, ha eddig az első két keleti oltásuk miatt nem kaphattak.