Navracsics aktiválta KDNP-s tagságát, és Orbán tudtával visszavinné a Fideszt az Európai Néppártba

Navracsics aktiválta KDNP-s tagságát, és Orbán tudtával visszavinné a Fideszt az Európai Néppártba

(Fotó: Flickr.com/ActuaLitté)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter Rotterdamban járt az Európai Néppárt kongresszusán. Az ATV-nek beszélt arról, hogy miért ment el.

A Fidesz ugyanis nem tagja már a pártcsaládnak, amióta a kizárást elkerülendő, 2021 márciusában kilépett (de a KDNP maradt). Ezt követően Orbán Viktor az euroszkeptikus és szélsőséges pártokkal tervezett közös pártcsaládot, de az elmúlt több mint egy évben nem ért el semmilyen eredményt. A Fidesz és holdudvara pedig erőteljesen szidalmazta a Néppártot és a néppártiakat. Navracsics Tibor a kilépéskor azt mondta, hogy „azt a pártcsaládot, az Európai Néppártot hagyta el a Fidesz, mely az ő legfőbb identitása”.

Az ATV azon kérdésére, hogy Navracsics hogy került a Néppárt kongresszusára, úgy válaszolt, hogy neki 2003-tól kettős tagsága volt, Fidesz- és KDNP-tag is volt egyúttal, és miután tavaly márciusban a Fidesz elhagyta az EPP-t, ő találkozott Semjén Zsolt pártelnökkel és megállapodtak abban, hogy Navracsics Tibor „aktiválja a KDNP-tagságát és ott dolgozik tovább politikusként”. „Ez így is lett” ‒ tette hozzá. (Ennek ellenére a Fidesz-frakcióban ül a parlamentben.)

A Néppárt és a Fidesz között kialakult helyzetet, mint mondta, igyekszik a jövőben a rendelkezésre álló eszközökkel orvosolni. Szeretné, ha valamilyen intézményes kapcsolat létrejönne, ami, megfogalmazása szerint „akár még tagság is lehet” újra. Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnöktől kapott-e felhatalmazást arra, hogy dolgozzon a Fidesz-Európai Néppárt kapcsolatokon, hogy akár újra tag lehessen a Fidesz, azt mondta: „Tud róla és nem ellenzi.” Elengedhetetlenül fontosnak tartja, hogy szoros politikai kapcsolat legyen az Európai Néppárt és a Fidesz között akkor is, ha ez nem intézményesített, és ő szívesen dolgozik ezen.

Azon kérdésünkre, miként kommentálja az Európai Néppárt külügyi szóvivőjének – a magyar miniszterelnöknek a Kirill moszkvai pátriárkával kapcsolatos álláspontjára adott – reakcióját, miszerint egy nap majd fény derül arra, mivel tartja sakkban a magyar miniszterelnököt az orosz vezetés, Navracsics Tibor azzal reagált: értetlenül nézte a külügyi szóvivő nyilatkozatát, azt ugyanakkor nem lehet tudni, hogy ezt a Néppárt vezetésének a felhatalmazásával tette-e vagy „egy magánkirohanás“ volt, felhatalmazás nélkül. A miniszter véleménye szerint „ezért is kellene ott lenni az EPP-ben, mert akkor belül lehetne egyeztetni ezekről a kérdésekről és el lehetne kerülni a hasonló megnyilatkozásokat”.

Megkérdezték, hogy gratulált-e már a Néppárt elnökének a kongresszuson megválasztott Manfred Webernek, aki heves kirohanást intézett Orbán ellen. Navracsics úgy válaszolt, hogy még nem volt rá lehetősége, de „természetesen” meg fogja tenni, ha lesz rá alkalma.

Azzal kapcsolatban, hogy Weber az elődje, Donald Tusk „érdemének” nevezte, hogy „kidobták” a Fideszt az EPP-ből, azt válaszolta, hogy sovány elnöki teljesítmény, ha valaki a pártcsalád egyik tagpártját kitaszítja, az pedig normális az uniós döntéshozatalban, ahogyan Orbán járt el az unió legújabb szankciócsomagjáról vitázva, Macron esetében hasonló eljárást nem szoktak szóvá tenni szerinte.

Aláírni a megállapodást

Navracsics csütörtök este az európai uniós tagállamok kohézióért felelős minisztereinek luxembourgi tanácskozását követően, az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta, Elisa Ferreira kohézióért és reformokért felelős uniós biztossal folytatott megbeszélésén áttekintették a feladatokat, hogy a helyreállítási alapra vonatkozó megállapodást lehetőség szerint még az idén aláírhassák.

A koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós alap forrásainak folyósítását lehetővé tevő nemzeti terv aláírásához vezető folyamat bonyolult, a magyar kormány mindent megtesz, hogy az év második felében, vagy az év vége felé alá tudja írni a szükséges megállapodást az Európai Bizottsággal – jelentette ki. Közölte továbbá, törekedni kell arra is, hogy az uniós operatív programok, köztük a területi, a gazdasági és innovatív, vagy az emberi erőforrással kapcsolatos programok finanszírozását lehetővé tevő partnerségi megállapodásokat Magyarország és az Európai Bizottság szintén az év második felében alá tudja írni. Az operatív programok finanszírozásához szükséges partnerségi megállapodásokról folytatott tárgyalások jól haladnak – közölte.

A néppárti politikusokkal folytatott beszélgetések újjáélesztették az Európai Parlament legnagyobb pártcsoportjával, az EP EPP-frakciójával korábban ápolt kapocslatrendszereket, amik hozzájárulnak az uniós források megszerzéséhez – tette hozzá.