Több ezer levelet küldtek Orbán Viktornak

Több ezer levelet küldtek Orbán Viktornak

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér madártávlatból (Fotó: Facebook/Budapest Airport)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Szállítási Dolgozók Európai Szövetsége (SZDESZ) Brüsszelben folytatja a harcot a magyar légiirányítók érdekeinek védelmében – mondta a Népszavának Eoin Coates, a szövetség légiközlekedésért felelős részlegének vezetője.

Hozzátette: nemrégiben zárult le augusztus elején indított kampányuk a légiirányítók munkabeszüntetéshez való jogának visszaállításáért. A három hónapig tartott szolidaritási akció során több mint száz országból 4302, szállításban dolgozó munkavállaló küldött elektronikus levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek, a kormány más illetékes tagjainak, illetve a Hungarocontrol Zrt. vezérigazgatójának, kifejezve felháborodását a sztrájkjog korlátozása miatt. Coates szerint az e-mailt küldők száma meglehetősen magas volt, összehasonlítva a szervezet hasonló kampányaival. Mivel az akciót angol nyelven hirdették meg, a legtöbb tiltakozó levél az angolszász országokból érkezett a kormányzati elektronikus postafiókokba: az Egyesült Királyságból 1000, az Egyesült Államokból 870, Kanadából 500, Ausztráliából 300, de Németországból és Belgiumból is több száz e-mail landolt a megadott címeken, amelyekről azonban nem érkezett válasz a feladókhoz.

– Júliusban kaptuk az értesítést a magyar szakszervezettől, hogy gyakorlatilag megakadályozták a munkabeszüntetésüket. Még soha nem találkoztam azzal Európában, hogy a legiközlekedésben dolgozók sztrájkjogát törvényben tiltsák meg – mondta Eoin Coates.

A légiirányítók korábban kevesellték a béremelés mértékét, és sztrájkot helyeztek kilátásba. Erre Orbán Viktor aláírásával megjelent egy kormányrendelet, ami megtiltotta az ágazatban dolgozók számára a munkabeszüntetést. Erre válaszul – minta azt a 24.hu augusztusban megtudta – számos repülőgép azóta nagyobb kanyarokat tesz a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közelében. Mindez érinti a fapados gépeket, illetve az oligarchák magánrepülőit is. A Dubaj-Budapest járat májustól júliusig például szinte nyílegyenes volt, azóta viszont jelentős kanyarok vannak betervezve. Így történt a Wizz Air rodoszi járatával, ahogy az OE-LEM lajstromjelű Bombardier-vel is. Ezt a magángépet rendszeresen használja Mészáros Lőrinc, de utazott már vele Orbán Viktor is.