A kisboltosok úgy érzik, tönkreteszi őket az árstop

A kisboltosok úgy érzik, tönkreteszi őket az árstop

Nem örül az árstopnak egy pécsi kisbolt (Fotó: Kodály Delikátesz / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemcsak, hogy kiterjeszteni nem kellene a hatósági áras termékek sorát, hanem az eddigieket is ki kellene vezetni, azok ugyanis tönkreteszik a legkisebb vállalkozásokat – nyilatkozta az Indexnek a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára az újabb ársapkák bevezetésének hírére.

„Már a hatósági árak február elsejei bevezetésekor jeleztük a Miniszterelnökség, majd később Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter felé, hogy helyezzék hatályon kívülre a hatósági árakra vonatkozó kormányrendeletet, mert az ársapka tönkreteszi a kisboltosokat” – mondta a portálnak Neubauer Katalin. 

Szerinte a legkisebb vállalkozások számára folyamatos veszteségeket jelentenek a hatósági árak. – Május óta gyűjtjük az erről szóló adatokat, amiket prezentáltunk is a döntéshozóknak – tette hozzá a főtitkár, aki szerint nem várható el a kisboltosoktól, hogy folyamatosan lenyeljék az árstoppal érintett termékeken keletkező veszteségeket.

Elmondása szerint a legkisebb élelmiszerboltok körében milliós nagyságrendben mérhető károkat okoztak a hatósági árak. Arra is figyelmeztetett, hogy az eddig is tapasztalható időszakos áruhiány a karácsony előtti két hónapban tovább fokozódhat.

Számos jel mutat már arra, hogy a forgalom az alacsonyabb árfekvésű termékek felé tolódott el, illetve a kisboltok felől a diszkontokba tolódik a kereslet, ami tovább nehezíti a helyzetet.