A Lego meggondolta magát: mégsem gyártja újrahasznosított műanyagból a kockáit

A Lego meggondolta magát: mégsem gyártja újrahasznosított műanyagból a kockáit

Lego kockák (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Lego korábban nagy médiaérdeklődés mellett jelentette be, hogy ezentúl újrahasznosított műanyag palackokból fogja gyártani az éptőjátékának elemeit. Ez jelentős lépés lett volna a fenntarthatóbb működés felé, hiszen a legókockák gyártásához rengeteg kőolajszármazékot használnak fel, az elhasználódott kockák pedig praktikusan sohasem bomlanak le, de szétforgácsolódva mikroműanyagként évmilliókig szennyezik a környezetet. Ráadásul a legókészletek csomagolásához is rengeteg műanyagot használnak, hiszen a kockákat jellemzően több műanyagtasakba különítik el a dobozon belül, ami az építés és a gyártás folyamatát egyaránt segíti.

Az utóbbi évtizedekben a műanyaggyártás vált az ember környezetszennyező tevékenysége negatív szimbólumává, így minden iparági cég próbál szabadulni az egyszer használatosság stigmájától. A legó újrahasznosított alapanyagra való átállításának így hatalmas PR-értéke volt 2021-ben. Ami egészen idáig tartott, hiszen most sokkal csendesebben bejelentették, hogy elvetették a terveket, mert az újrahasznosított kockák teljes életidejükben szerintük több széndioxid-kibocsátást okoztak volna, mint az újonnan gyártottak.

A Lego a világ legnagyobb játékgyártója, milliárdokban mérhető az évente legyártott téglácskáik száma. A kockákat az akrilonitril-butadién-sztirén (ABS) nevű műanyagból gyártják, vagyis a műanyag flakonok PET anyagát az újrahasznosítás előtt még át kéne alakítani. Egy kilogramm műanyag átalakításhoz két kilogramm kőolajszármazékra van szükség. A Lego mérnökei szerint a PET nem elég strapabíró, ezért kell adalékanyagokat adni hozzá. Emellett a festése és a feldolgozása is több energiát igényel.

Ráadásul az összes gyáruk összes gyártási folyamatát át kellett volna állítaniuk, ami rengeteg beruházással, energiabefektetéssel és még több széndioxid-emisszióval járt volna, ezért vetették el a terveket, ami miatt állításuk szerint ők is csalódottak. Most azt ígérik, hogy biológiai eredetű alapanyagokat is felhasználnak majd az ABS gyártásakor, és évi 3 milliárd dollárra növelik a fenntarthatóságra fordított beruházásaikat. Ígéretük szerint ezt a költséget nem fogják áthárítani a vásárlókra.

Címkék: LEGO