Az elmúlt 3 évben minden hetedik családi vállalkozás megszűnt

Az elmúlt 3 évben minden hetedik családi vállalkozás megszűnt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt három év kihívásokkal teli időszak volt a családi vállalkozások számára – írja az Opten céginformációs rendszer közleményében, így a számuk 15 százalékkal esett vissza 2020-hoz képest. Ugyanakkor évről évre egyre több hazai vállalkozás éri el az éves egymilliárd forintos árbevételi küszöböt, beleértve a családi vállalkozásokat is.

Az Opten adatai alapján a családi vállalkozások számának alakulása érdekes történetet mesél el a magyar üzleti szektorról. 2020-hoz képest a családi vállalkozások száma csökkenő tendenciát mutat, számuk mára 130 ezerre esett vissza az akkori 154 ezerről. Az efféle vállalkozásokat az jellemzi, hogy a tulajdonos(ok) és/vagy cégvezető(k) között közvetlen egyenesági kapcsolat áll fenn, általában a mikrovállalkozások kategóriájába tartoznak, méretük kisebb, és rendszerint kevesebb alkalmazottat foglalkoztatnak. Az is észrevehető, hogy ha fenn is maradtak, akkor általában az egyszemélyes vállalkozási forma felé tolódtak el, mivel valószínűleg az olcsóbb fenntarthatóságot kínál számukra. A klasszikus családi vállalkozások fluktuációja a mezőgazdasági szektorban a legalacsonyabb, míg a legnagyobb számban a szakmai, tudományos, műszaki szektort hagyták el.

– Az elmúlt három évben a családi vállalkozások voltak a legnagyobb vesztesek. Közel 24 ezer családi vállalkozás bezárta kapuit vagy kénytelen volt bezárni. Érdemes azonban megjegyezni, hogy 2020 és 2022 között 26 százalékkal nőtt azoknak a családi vállalkozásoknak a száma, amelyek milliárdos árbevételt értek el, és már közelítenek a 3 ezres cégszámhoz. Ez azt sugallja, hogy a családi vállalkozásoknak még mindig van jövőjük – mondta Alföldi Csaba, az Opten céginformációs szakértője.

Jelenleg már 2 748 családi vállalkozás éri el a milliárdos mérföldkövet, ez több mint 20 százalékos arány a működő családi cégeken belül. Az Opten adatai ezen cégeknél a házastársi kapcsolat a leggyakoribb, jelenleg mintegy 85,3 ezer társas vállalkozásban azonosítható ilyen kapcsolat. Testvéreket 26,4 ezer cégben lehet felfedezni, míg az anya-gyermek kapcsolatot 23,6 ezer vállalkozásnál, az apa-gyermek kapcsolatot pedig 16,8 ezer cég esetében lehet azonosítani.

Az elmúlt három év számos megpróbáltatás elé állította a gazdaság szereplőit. A sokként érkező járvány ideig-óráig megbénította a működést, egyes területeken szinte száz százalékban, de annak lefolyását követően is csak pillanatnyi volt az öröm, az ezt követő gazdasági események nem fordultak pozitív irányba. Ez a gazdaság szereplőinek számában is megmutatkozott, és ugyan 2020-hoz képest minimális növekedés mondható, ez lényegesen alulmaradt a megelőző időszak dinamikus növekedéséhez képest.