Az EU már dolgozik rajta, hogy minden tagállamban legyen gáz

Az EU már dolgozik rajta, hogy minden tagállamban legyen gáz

Nagynyomású földgázszállító csővezeték a Kiskundorozsma Nemzetközi Mérőállomáson 2021. szeptember 30-án (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Indokolatlannak, elfogadhatatlannak és egy újabb zsarolási kísérletnek tartja az Európai Bizottság elnöke a Gazprom orosz energiavállalat bejelentését, miszerint egyoldalúan leállítja a gázszállítást egyes európai ügyfeleknek. Ahogy arról lapunk is beszámolt a Gazprom bejelentése szerint leállították a gázszállítást Lengyelországnak és Bulgáriának, mert azok nem hajlandók rubelben fizetni a vételárat, Oroszország ultimátuma ellenére. 

A gázszállítás leállítása ismét megmutatta, hogy Oroszország mint gázszolgáltató megbízhatatlan – ezt közölte az MTI beszámolója szerint Ursula von der Leyen, hozzátéve, hogy felkészültek erre a forgatókönyvre. – Azon dolgozunk, hogy az Európai Unióban biztosítsuk az alternatív szállításokat és a lehető legjobb tárolási szinteket – fogalmazott. Tájékoztatása szerint a tagállamok vészhelyzeti terveket dolgoztak ki, a gázellátás koordinálására nemrégiben létrehozott csoport pedig megtartja ülését, hogy feltérképezze a helyzetet és összehangolt uniós szintű választ dolgozzon ki.

Mint az Európai Bizottság elnöke leszögezte, az EU továbbra is együtt fog működni a nemzetközi partnerekkel az alternatív gázszállítások biztosításában, miként az európai és a nemzetközi közösség más vezetőivel is azért, hogy az európai energiaellátás biztonsága szavatolt maradjon. – Az európaiak bízhatnak az unió egységében és teljes szolidaritásában azokkal a tagállamokkal, amelyek az új kihívással szemben kiemelten érintettek. Az európaiak számíthatnak teljes támogatásunkra – fűzte hozzá. Ursula von der Leyen szerint „Oroszország agresszív lépése újabb emlékeztető, hogy megbízható partnerekkel kell együttműködnünk, és ki kell építenünk energiafüggetlenségünket”.

Nagy a kommunikációs zavar

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 23-án rendelte el, hogy az Oroszországgal szemben „barátságtalan” országokkal folyó gázkereskedelemben át kell állni a rubelalapú elszámolásra. A Gazprom kedden értesítette a lengyel és a bolgár importőr vállalatot, hogy szerdától felfüggeszti a gázszállításokat, mivel nem hajlandók orosz rubelben teljesíteni a végső kifizetéseket.

Érkeztek ugyanakkor az érintett az országokból olyan hírek, hogy mégis érkezik a gáz.

A Reuters pedig arról írt, hogy Bulgária felülvizsgálhatja az orosz gáz Szerbiába és Magyarországra irányuló tranzitját. A bolgár kormányfő szerint erre azért van szükség, mert „nem elfogadható az egyoldalú zsarolás”.

Itthon nincs gond

Szijjártó Péter közben jelezte: a bolgár és a szerb energiaügyi miniszter is megerősítette, hogy zavartalanul, szerződés szerint zajlik az orosz földgáz szállítása Magyarországra a Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül vezető útvonalon. A külügyminiszter tájékoztatása szerint tárgyalt az érintett miniszterekkel, majd kora délután „személyesen ellenőrizte a helyzetet”. Akkor minden változatlanul zajlott, a napi nagyjából 10 millió köbméter gáz időarányos része megérkezett Magyarországra.

– Egyelőre úgy látjuk, hogy a tranzitútvonal működése zavartalan, de természetesen fokozottan figyelünk, kapcsolatban vagyunk a bolgár és a szerb, valamint az orosz kollégákkal is – közölte Szijjártó Péter.