Bízd a szerverüzemeltetést profikra (x)

Bízd a szerverüzemeltetést profikra (x)

Alapvetően két lehetőség közül választhatsz, ha szerverüzemeltetésről van szó. Megpróbálhatod megoldani magad a szerver üzemeltetését és toborozhatsz erre egy valamennyire hozzáértő csapatot, vagy pedig dönthetsz úgy is, hogy egy az egyben profikra bízod a dolgot.

Nos, azt el sem kezdenénk ecsetelni, hogy ha saját magad, ismerősöd vagy barátod látja el ezt a feladatot, az mennyi kérdést és problémát vet fel. Ha álláshirdetés útján keresel embert a feladatra, akkor talán még jól is kijöhetsz a dologból. Persze csak akkor, ha kellő szakmai tapasztalattal és valódi ambícióval rendelkező munkavállalót találsz.

Ha biztosra akarsz menni, akkor érdemes elgondolkodnod azon, hogy egy olyan csapatra bízd a szerverüzemeltetést, akiknek ez a szakmájuk, és hosszú ideje dolgoznak e téren. Nekik valószínűleg egy komolyabb hibaelhárítás sem okoz fejtörést és nyugodtabban hajthatod álomra a fejed nap mint nap.

Mit várhatsz egy profi szerverüzemeltető csapattól?

Az egyik legnagyobb előnye annak, ha egy profi csapatot bízol meg az, hogy nem kell többé munkavállalókat keresned és azt figyelned, hogy meddig marad veled, mikor kell új személyt keresned a megüresedett pozícióra. A munkavállalók már csak ilyenek: jönnek, mennek, nem mindenki marad hűséges egy munkahelyhez.

Ha azonban csapatot bízol meg a szerverüzemeltetéssel, akkor ez a teher lekerül a válladról: ők gondoskodnak arról, hogy olyan csapatot toborozzanak, akik értenek a szakmához és kellően motiváltak is. Ilyen a hazai RackForest is, ahol vállalják, hogy ha hiba lép fel, azonnal megkezdik a hibaelhárítást, szükség esetén csereszervert biztosítanak. Jó hír, hogy a RackForestnél a szerverbérlet díja a hibaelhárítás ezen lépését is tartalmazza, ezért tehát nem kell plusz pénzt kifizetned.

A szerverüzemeltető cég megbízása abból a szempontból is jó döntés lehet, hogy bármikor keresheted őket, ha kérdésed van. Ők folyamatosan felügyelik, hogy fussanak az alkalmazások a szervereken, és minden megfelelően működjön. Ha alkalmazottaid vannak, akkor ők csak a nap bizonyos óráiban érhetők el, és olykor szabadságra is mennek. Nincs rá garancia, hogy elérd őket akkor, amikor beüt a gond.

Milyen szerverüzemeltetési lehetőségek vannak?

Az igények eltérőek, így különböző szerverüzemeltetési opciókat állítanak össze a szolgáltatók. Nézzük, hogy mik közül lehet választani a RackForest esetében!

Az alap óradíj lamp környezetet, ISPCONFIG és Cpanel hármast foglal magában telepítéssel és üzemeltetéssel. A következő szintet az elosztott, magas rendelkezésre állású rendszerek jelentik. Lehetőség van cloud rendszerek, beleértve az openstack és a kubernetes rendszerek telepítésére és üzemeltetésére is.

A legmagasabb szintet a VMWare, nagyvállalati rendszerek jelentik. Az emelt szintű monitorozás egy csekély havidíjért IP-nként kérhető.