Bő 11 százalékkal nőttek a bérek a legalább öt főt foglalkoztató cégeknél

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint tavaly októberben a bruttó átlagkereset 365 100 forint volt, 11,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A közfoglalkoztatottak nélkül számolva 11,2 százalékkal, 375 300 forintra nőtt a bruttó átlagkereset – közölte az MTI.

A KSH azonban csak az öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a jelentősebb nonprofit szervezeteknél teljes munkaidőben dolgozó alkalmazottak keresetét veszi alapul, amikor közli az átlagbért. A KSH által figyelembe vett munkahelyeken összesen 3,1 millióan dolgoznak, a teljes foglalkoztatotti létszám azonban immár 4,5 millió körül mozog. Tehát az öt főnél kisebb cégeknél dolgozók, a vállalkozók, illetve az egyéni megbízással munkát vállalók keresete és munkajövedelme nem szerepel a statisztikában.

A tájékoztatást tehát ezen tények figyelembevételével érdemes olvasni. A KSH szerint a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 242 800, a kedvezményeket iis figyelembe véve 250 200 forintot ért el, 11,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az októberi 2,9 százalékos inflációval számolva az októberi reálkeresetek 8,5 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál.

A vállalkozásoknál 11,5 százalékkal 378 ezer forintra nőttek a bruttó átlagkeresetek tavaly októberre, a költségvetési szektorban - közfoglalkoztatottak nélkül számolva 10,7 százalékos növekedéssel 374 ezer forint volt a bruttó átlagkereset.

Címkék: ksh, fizetés, bér, pénz