Csúcson a szegénység a nyugdíjasok körében

Csúcson a szegénység a nyugdíjasok körében

(Forrás: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Növekszik a szegénység a társadalom legidősebbjei körében – erre jutott az Mfor a Központi Statisztikai Hivatal nemrég publikált, A Háztartások életszínvonala kiadványban megjelent adatok alapján.

A statisztika relatív jövedelmi szegénynek nevezi azokat, akik jövedelme nem éri el az úgynevezett medián ekvivalens jövedelem 60 százalékát, vagyis a szegénységi küszöböt. 2022-ben ez az összeg havi szinten 145 185 forint volt, 16 százalékkal magasabb az előző évinél. Vagyis, azt aki 145 185 forintnál alacsonyabb jövedelemből gazdálkodik havonta, a statisztika szegénynek minősíti. A legfrissebb adatok alapján a relatív jövedelmi szegénység aránya a nyugdíjasok körében 14,3 százalék volt 2022-ben, ez 2010 óta a legmagasabb arány. A portál számítása szerint tehát a tavalyi esztendőben 285 560 nyugdíjas volt jövedelmi szegény a friss adat alapján, ami 10 százalékos, 26 ezer fős növekedés eredménye az előző évhez képest.

A cikk kitér arra is, hogy az átlagbér növekedése alapvetően meghatározza a szegénységi küszöb értékét, a lendületes béremelkedés egyre jobban húzza fel ezt a szintet, a nyugdíjak nem tudják ezt az ütemet tartani, így pedig egyre több nyugdíjas jövedelme fog ez alá a küszöbérték alá csúszni.