A megkérdezett fővárosi orvosok több mint felét érinti hátrányosan a katatörvény változása

A megkérdezett fővárosi orvosok több mint felét érinti hátrányosan a katatörvény változása

Új háziorvosi rendelő a Vízivárosban (Fotó: másodikkerület.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Orvosi Kamara Budapesti Területi Szervezete online kérdőíven kérdezte meg a tagjait, hogyan érinti őket a katatörvény módosítása – írja a Telex.hu. A felmérést 1223 budapesti orvos töltötte ki, és ebből kiderült, hogy a válaszadók több mint fele katás vállalkozóként is dolgozott, és többségüket hátrányosan érintik a változások.

Az új katatörvény az orvosokra, és így áttételesen a betegellátásra is komoly hatással lehet – mondta a portálnak Albert István, a budapesti orvosi kamara elnöke. Sok orvos vállalt ugyanis eddig katás egyéni vállalkozóként ügyeletet, illetve vizsgált betegeket másodállásban a szakrendelőkben vagy rendelt a magánklinikákon. A kamara ezért a belső levelezési rendszerén keresztül egy három kérdést tartalmazó online kérdőívet küldött ki a több mint 12 ezer tagnak, a kérdésekre a válaszokat 1223-an küldték vissza. 

A felmérés során arra a kérdésre, hogy személyesen érinti-e a kataszabályok változása, a válaszadók 63,8 százaléka (780 orvos) felelt igennel, és a válaszadó budapesti orvosok 53,7 százaléka (657 orvos) látja úgy, hogy veszélyezteti a munkavállalását a megváltozott adózási környezet. 

Arra a kérdésre, hogy egy másik adózási formában folytatná-e orvosi tevékenységét, a válaszadók 51,9 százaléka, 635 orvos válaszolt igennel. (Ez nem jelenti azt, hogy aki a nemet jelölte be, az mind abbahagyná orvosi vállalkozói tevékenységét, hiszen az első kérdésre 443-an mondták azt, hogy őket nem érinti a kataszabályok változása.)

A Magyar Orvosi Kamara már korábban kérte a kormánytól, hogy a betegbiztonság és ellátásbiztonság érdekében az egészségügy ígért átalakításáig az egészségügyi dolgozók mentesüljenek a katatörvény azon szabálya alól, amely csak magánszemélyeknek enged számlát kiállítani. Mint ismert, csak a taxisok kaptak ilyen kedvezményt. 

Albert István arra is kitért, hogy a budapesti kamara csak a fővárosi orvosok egy részét tudta megkérdezni, de sok ápoló, asszisztens is vállalkozói formában egészítette ki kórházi keresetét, így még többen lehetnek az érintettek.