Gyermektartásdíj kisokos – mennyit, meddig kell fizetnünk? (x)

Gyermektartásdíj kisokos – mennyit, meddig kell fizetnünk? (x)

Amikor egy pár úgy dönt, hogy külön utakon folytatják tovább, a lelkieken túl az anyagi kérdéseket is tisztázniuk kell. Különösen akkor, ha egy vagy több közös gyermek is született a kapcsolatból.

Nem véletlen, hogy a válóperek esetén, ha közös gyermek van, akkor az első tárgyaláson még nem bontják fel a jogviszonyt. A gyerekek életét ugyanis legalább annyira befolyásolja a szülők szakítása, mint a felnőttekét.

Milyen esetekben állapít meg gyermektartásdíjat a bíróság?

A fenti kérdésre egyszerű a válasz: minden esetben ki kell vennie a részét mindkét szülőnek a gyermek eltartásából. Vagyis a különélő szülő köteles a bíróság által meghatározott mértékű tartásdíjat fizetni. Ezt az összeget a gyermekkel életvitelszerűen együtt élő fél köteles a kiskorú szükségleteire fordítani.

Természetesen a meghatározott mértéken felül nagyobb összeget is bocsáthatunk a gyermek, illetve a másik szülő rendelkezésére. Viszont ha kevesebb pénzt ad a különélő fél a kiskorú tartására, azzal megszegi a kötelezettségét. Természetesen a bíróság számos tényezőt figyelembe vesz mindkét fél részéről, amikor megállapítja a gyermektartásdíj összegét.

Mekkora lehet a tartásdíj mértéke?

Azt, hogy egy gyermek mekkora tartásdíjra jogosult, számos körülmény befolyásolja. A bíróság tekintetbe veszi a gyermek igényeit. Emellett fontos, hogy a szülők – a különélő és az együttélő fél egyaránt – mekkora jövedelemmel rendelkeznek. A hatóság nem hagyhatja figyelmen kívül a tartásdíjra kötelezett személlyel egy háztartásban élő gyermekek anyagi érdekeit sem.

Egyszóval a kiskorú gyermek olyan összegű tartásdíjra jogosult, amely valóban segíti az egészséges testi-lelki fejlődését. Ebbe beletartozik az egészségügyi ellátás, a gyermek taníttatása, és az olyan alapvető szükségletek mint a ruházat és az élelmiszer. Főszabály szerint a tartásdíjra kötelezett jövedelmének 15-25 százalékát köteles kifizetni. Ez alól azonban lehetnek kivételek.

A tartásdíj visszatartásának következményei

Amennyiben a tartásdíjra kötelezett szülő nem tesz eleget kötelezettségének, jogi segítséget kérhetünk. Speciálisan ilyen ügyekre szakosodott szakembert ajánlott felkeresni, mint például dr. Sass Rita.

A gyermektartás díj az ügyvédnő szerint – és a magyar jogszabályok szerint is – a gyermek jogos érdekét szolgálja. Épp ezért kell megharcolni akár a bíróság előtt is azért az összegért, ami hivatalosan jár.

A nagykorú gyermek is kaphat tartásdíjat

Nem csupán a gyermek nagykorúvá válásáig illeti meg őt a tartásdíj. Ha felsőoktatási intézményben továbbtanul, akkor akár huszonötéves koráig is köteles őt támogatni a különélő szülő.

Azonban ha a nagykorú gyermek érdemtelenné válik a tartásdíjra, vagy nem végzi el a tanulmányi kötelezettségeit, elesik a tartásdíjtól. Abban az esetben sem köteles a meghatározott összeget átadni a szülő a keresőképes gyermeknek, ha az saját megélhetését veszélyeztetné.