Igazságosan akarják elosztani a koronavírus elleni vakcinát a legfejlettebb országok

Igazságosan akarják elosztani a koronavírus elleni vakcinát a legfejlettebb országok

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke videoösszeköttetésen keresztül közös sajtótájékoztatót tart Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével (a kivetítőn) Brüsszelben 2020. november 20-án, a világ 19 legfejlettebb gazdaságú országát, valamint az Európai Uniót tömörítő G20-csoport állam- és kormányfőinek másnap kezdődő, kétnapos, virtuális csúcstalálkozója előtt (Fotó: MTI/EPA/Pool/Olivier Hoslet)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A világ húsz legjelentősebb gazdaságát tömörítő csoport (G20) vezetői hét végi csúcsértekezletük zárónyilatkozatában a tervezet szerint ígéretet tesznek arra, hogy finanszírozni fogják a koronavírus elleni vakcinák igazságos elosztását a világ országai között, hogy a szegényebbek ne maradjanak ki belőle. Az állam- és kormányfők felszólalásaikban mind ilyen értelmű nyilatkozatokat tettek a hírügynökségek szombat esti beszámolói szerint.

– A csoport elkötelezettségével összhangban minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy megfizethetők legyenek a vakcinák, és minden ember hozzájuthasson valamelyikhez. Tudatában vagyunk annak, hogy a széleskörű immunizáció a globális közjó záloga. A világgazdaság kezd magához térni, de egyelőre egyenetlenül, bizonytalanul, és még nagyok a kockázatok – idézi az MTI a nyilatkozattervezetet, amelyet a csúcs vasárnapi zárására véglegesítenek.

Ezzel összefüggésben az EU azt kérte a csoport országaitól, hogy az év végéig adjanak össze 4,5 milliárd dollárt a szegény országok járványellenes küzdelmére.

A G20 egyúttal arra kéri a magánhitelezőket, hogy csatlakozzanak ahhoz az adósságtörlesztési moratóriumhoz, illetve ahhoz a hosszú távú adósságrendezési kerethez, amelyet közösen dolgoztak ki. A világ legfejletebb országait és az Európai Uniót tömörítő csoport számít arra, hogy a világot esetleg újabb járványok fogják sújtani, ezért jobban fel akar készülni ezekre, mint amennyire eddig tette. De ugyanígy fontosnak tartja a hatékonyabb megelőzést, információcserét, együttműködést és a járványkitörés gyorsabb észlelését.

A zárónyilatkozat a várható amerikai kormányváltás tudatában ezúttal bátrabban beszél a nemzetközi kereskedelemről, a klímaváltozásról és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerepéről, mivel korábban Donald Trump a kétoldalú kereskedelmi megállapodásokat részesítette előnyben, csökkentette a multilaterális intézmények támogatását és a WHO-ból való kilépéssel is fenyegetett, egyúttal rendszeresen megakadályozta, hogy a G20 közleményeiben említsék a klímaváltozást.

A G20 arra is ígéretet tett, megtalálja annak módját, hogy az igazságos teherelosztás jegyében jobban megadóztassák az olyan nagy technológiai óriáscégeket, mint a Google, az Amazon, a Facebook, az Apple vagy a Microsoft, hogy ezek ne élhessenek vissza az adóoptimalizálás lehetőségével. Adósságügyben pedig azt is közölték, kezdeményezték, hogy a hitelezők a legszegényebb országok esetében függesszék fel az adósságtörlesztést, ami azt jelenti, 14 milliárd dollárnyi adósságot ne kelljen megfizetniük az idén.

A G20 találkozóját eredetileg a szaúd-arábiai Rijádban tartották volna, ám a járvány miatt a kétnapos csúcsot videókonferencián keresztül tartják.

Címkék: g20, koronavírus, vakcina