Két éve nem volt olyan népszerű a panel, mint idén januárban

Két éve nem volt olyan népszerű a panel, mint idén januárban

Pannellakások Óbudán (Fotó: Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Régi-új kedvencet találtak a lakáspiacon a vevőjelöltek, a lakótelepi ingatlanok iránti kereslet ismét kirobbanó növekedést mutat – olvasható az ingatlan.com legújabb elemzésében.

Tavaly négy százalékkal többen kerestek panelt a városokban, mint egy évvel korábban. Még látványosabb, hat százalékos volt az egy panellakásra eső érdeklődések számának emelkedése, miközben a téglaépítésűek iránt nem nőtt a kereslet. 2022 januárjában tovább folytatódott a tendencia, amikor tavaly októberhez képest az egy eladó panellakásra jutó érdeklődések száma 14 százalékkal emelkedett, miközben a téglalakások iránti kereslet feleekkora mértékben nőtt. Ennek köszönhetően az egy panelhirdetésre jutó érdeklődések száma közel 2 éves csúcson van, legutóbb 2019 tavaszán volt hasonlóan magas.

– A lakótelepi iránti érdeklődés érthető, erre már korábban is volt többször példa. A lakásárak drágulása a nagyvárosokban folytatódott, a panelek pedig jellemzően olcsóbbak a téglaépítésű lakásokhoz képest. A panelek népszerűségéhez az is hozzájárul, hogy az emelkedő kamatkörnyezet ellenére a bankok is szívesen adnak hitelt ezekre a lakásokra – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A szakember hozzátette, a panelek iránti keresletet növeli az államilag támogatott konstrukciók nagyobb súlya a vételárban. Ezek közé tartozik például a családi otthonteremtési kedvezmény vissza nem térítendő támogatása és a csok-hitel, ami nagyobb arányú segítséget biztosít egy-egy panel esetében, mint a drágább lakás vagy ház megvásárlásakor.

Egy 2 gyermeket nevelő család esetében a vissza nem térítendő csok-támogatás és a 10 millió forintos kedvezményes lakáshitel várostól függően akár a kiszemelt lakás vételárának 30-40 százalékát fedezheti. A gyermeket vállalók számára pedig a babaváró hitel nagyobb arányú önrészt tehet ki, ha első lakást vásárolnak.

Mindez azt jelenti, hogy az elhelyezkedés függvényében 15-30 százalékkal olcsóbb a panellakás, mint a téglából épült. Idén januárban a fővárosi panellakások átlagos négyzetméterára 643 ezer forint volt a kínálati piacon, szemben a téglalakások 867 ezer forintos átlagárával. Ez 26 százalékos különbséget jelent. A XI. kerületi panelingatlanok a legdrágábbak, négyzetméterenként 776 ezer forintos árral. A legolcsóbb városrész a XXIII. kerület, ahol 522 ezer forintot kérnek a lakás négyzetméteréért.

A megyeszékhelyeken alacsonyabbak az árak, átlagosan 421 ezer forintot kérnek a panel négyzetméteréért. Ennél 15 százalékkal többet , 491 ezer forintot kérnek egy négyzetméternyi téglalakásért.

A vidéki paneleknél a veszprémi kínálat vezeti a sort 563 ezer forinttal. Majd a székesfehérvári és debreceni panelek következnek négyzetméterenként 535 ezer és 522 ezer forintos összeggel. A másik véglet Salgótarján, ahol átlagosan 216 ezer forintért kínálják a panel négyzetméterét. A legolcsóbb megyeszékhelyek közé sorolható még Békéscsaba és Miskolc, ahol 316-328 ezer forint a négyzetméterár.