Kína minden szavunkat hallani fogja?

Kína minden szavunkat hallani fogja?

A kínai Huawei telekommunikációs óriás kanadai központja

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kínát távol kell tartani az európai telekommunikációs fejlesztésektől – figyelmeztetett Curtis Scaparrotti tábornok, az Egyesült Államok Európai Parancsnokságának és a NATO európai erőinek főparancsnoka. Scaparrotti keddi szenátusi meghallgatásán hangsúlyozta, az 5G hálózat komoly kockázati tényezőt jelent a NATO számára, amennyiben annak kialakításához kínai technológiát is felhasználnak. – Ennek következtében előfordulhat olyan eset, hogy nem tudunk majd kommunikálnunk a szövetségeseinkkel, ameddig nem változtatnak a rendszereiken. Most ezt a változtatást igyekszünk elérni – mondta a tábornok.

Scaparrotti szavait a Huawei-botrány visszhangjaiként értelmezhetjük. Az Egyesült Államokban a kongresszus hírszerzési vizsgálóbizottsága már 2012-ben nemzetbiztonsági kockázatként emlegette a kínai céget, később ipari kémkedéssel és az Irán elleni szankciók megsértésével vádolták meg a Huaweit. Az amerikai hatóságok szerint a legsúlyosabb probléma a 2017-ben életbe lépett kínai kiberbiztonsági törvény, amely arra kötelezi a kínai telekommunikációs cégeket, hogy működjenek együtt a kínai titkosszolgálatokkal. Ez felveti annak lehetőségét, hogy a Huawei által szolgáltatott technológiák révén az ázsiai ország titkosszolgálata is belelát majd az európai rendszerek működésébe. A félelmeket erősíti, hogy a piacvezető cégóriás a világ ötven legnagyobb mobil hálózati szolgáltatójából 45-nek szállít berendezéseket, és húsz társasággal szerződött le az 5G hálózat technológiai fejlesztésére.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter korábban figyelmeztette a nyugati országokat, ha a Huawei alkalmazásait használják, veszélybe sodorják az Egyesült Államokkal való hírszerzési együttműködését, és az amerikai támaszpontok kivonását kockáztatják. Amerika mellett Ausztrália és Új-Zéland már kizárta a kínai céget az 5G hálózat fejlesztéséből.

A sajtó előtt kerülte a kényes témákat Pompeo és Szijjártó | Magyar Hang

Alig félórás sajtótájékoztatóval zárult Mike Pompeo háromállomásos közép-európai útjának első napja.

A technológiai erőfitogtatás tavaly december 1-jén új szintre lépett, amikor az amerikai hatóságok kérésére Kanadában letartóztatták Meng Van-csout, a Huawei pénzügyi igazgatóját, a cég alapítójának lányát. Bár Peking komoly nyomást gyakorolt Kanadára, hogy ne adja ki a nőt az Egyesült Államoknak, a kanadai igazságügyi minisztérium múlt heti döntése értelmében Meng Van-Csou vélhetően Amerikában állhat majd bíróság elé.

Peking korábban komoly válaszlépéseket tett, több kanadai állampolgárt letartóztattak, egy drogcsempészetért elítélt férfi büntetését pedig 15 évről halálbüntetésre súlyosbították. A mostani bejelentést követően Kína ottawai nagykövetsége politikai üldöztetésnek nevezte a döntést.

Kanadában letartóztatták a Huawei pénzügyi igazgatóját | Magyar Hang

Szintet léphet az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború, ha Kanada kiadja

Meng

Van-csou mindeközben beperelte a kanadai kormányt, a határőrséget

és a rendőrséget, amiért őrizetbe vették és kihallgatták,

mielőtt közölték volna vele, hogy letartóztatják. Nem ez az

egyetlen per a kínai óriáscég ügyében.

A

Huawei jogi

úton szeretne elégtételt venni

az Egyesült Államokon,

amiért az betiltotta eszközeinek forgalmazását. A kínai cég

csütörtöki

közleményében

hangsúlyozta, a tiltás nem egyszerűen jogtalan, de a Huawei

kizárása a tisztességes versenyből az amerikai fogyasztók

érdekeit is sérti.

Az összefeszülés egyik legfőbb oka, ahogy arról Scaparrotti tábornok figyelmeztetéséből is következtethetünk, az 5G hálózat fejlesztése. A szakértők szerint az új technológia nem csupán a gyorsabb elérést tesz lehetővé, hanem forradalmasítja a kommunikációt. Az új hálózat ugyanis lehetővé teszi, hogy az eszközök egymással kommunikáljanak, ennek köszönhetően pedig a mesterséges intelligencia is kiemelt szerephez jut.

Ez számos pozitívum mellett – mint például az okos városok koncepciója – komoly biztonsági veszélyeket is tartogat. Az új hálózatba való beavatkozással ugyanis a korábbiaknál lényegesen nagyobb károkat lehetne okozni, arról nem is beszélve, hogy a technológia felhasználásával globális szintűvé válhat a megfigyelés, ahogy erre a torontói okosváros kísérlet kritikusai nemrég figyelmeztettek.

Az amerikai AP hírügynökség által idézett informatikai biztonsági szakértők ugyanakkor emlékezettet rá, hogy az Egyesült Államok nemcsak hogy nem állt elő még bizonyítékokkal a Huawei hálózati berendezéseinek biztonsági kockázatairól, de átsiklik afelett a nyilvánvaló tény felett is, hogy hackereknek eddig sem volt szükségük külön a számukra nyitva hagyott hátsó ajtókra távközlési hálózatok feltöréséhez.

Elhúzódhat az amerikai-kínai kereskedelmi háború, Magyarország is megérezheti | Magyar Hang

Senkit ne tévesszen meg, hogy az argentin G20 csúcstalálkozón Donald Trump és Hszi Csin-ping tűzszünetet kötött.

A szakemberek egy ilyen szoftveres „hátsó ajtó” (backdoor) beépítését nagyon is valószínűtlennek tartják. Az egyes államokhoz köthető fejlett hackercsoportok pedig eddig sem mutattak semmiféle preferenciát valamely hálózati berendezés gyártó vállalat eszközei iránt. – Ha (a kínaiak) be akarnak jutni a globális távközlési hálózatba, akkor azt meg fogják tenni függetlenül attól, kinek a berendezéseiből épült az fel – jelentette ki Jan-Peter Kleinhans, a berlini Stiftung Neue Verantwortung szakértője.

A botrány kipattanása óta elhangzott vádak ellenére az átlagos mobilhasználóknak nincs okuk az aggodalomra – mondta el az Azonnali januári cikkében Krasznay Csaba, az NKE Kiberbiztonsági Akadémiájának programigazgatója. A szakember hangsúlyozta, a Huawei-t övező vita inkább gazdasági természetű, és az 5G-technológia kifejlesztése kapcsán jelentkező érdekek mentén húzódik.

Egyelőre azért sem érdemes aggódni, hiszen bár a fejlesztések gőzerővel zajlanak, úgy tűnik, a széles körben elérhető 5G hálózatra még várnunk kell. Dél-Korea korábban azt ígérte, elsőként vezetik be az új technológiát, most azonban a kormány közölte, nem tartható az első negyedév végére tervezett bevezetés, biztos, hogy csúszni fognak. A világ többi részén pedig még annyira sem állnak jól, mint Dél-Korea, az Egyesült Államokban a legoptimistább becslések szerint is csak jövőre lehet majd szélesebb körben használni az 5G-t.