Mészáros Lőrinc maradt a leggazdagabb magyar, 200 milliárddal nőtt egy év alatt a vagyona

Mészáros Lőrinc maradt a leggazdagabb magyar, 200 milliárddal nőtt egy év alatt a vagyona

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia elnöke (k) a felcsúti Puskás Akadémia Pancho Aréna nyitóünnepségén 2014. április 21-én (Fotó: MTI/Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megőrizte vezető helyét a magyar gazdagok listáján Mészáros Lőrinc. A 100 leggazdagabb magyar című kiadvány ma megjelent, 2023-as összesítése szerint 660 milliárd forintos becsült vagyonával jelenleg ő Magyarország leggazdagabb embere, utána következik Csányi Sándor, 50 milliárdos különbséggel. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Felcsuti Zsolt állhat, az MPF Holding többségi tulajdonosának vagyonát 460 milliárd forintra becsülték – közölte Szakonyi Péter, a kiadvány felelős szerkesztője. 

A közleményből kiderült, hogy a tavalyi évet a válság ellenére rekordméretű gyarapodással zárták a lista élén álló üzletemberek – főleg az első három helyezett. Mészáros Lőrinc 660 milliárd forintra becsült vagyonával megőrizte első helyét a 610 milliárdos vagyonnal rendelkező Csányi Sándor előtt. Egy évvel korábban még 460 milliárd, illetve 420 milliárd forint állt nevük mellett. A harmadik helyen álló Felcsuti Zsolt gyarapodása is figyelemre méltó: az előző évi 345 milliárd forintról 460 milliárdra hizlalta vagyonát. A fenti jelentős növekedésben nem csupán az érintett cégek teljesítménye, tőzsdei árfolyama játszott meghatározó szerepet, hanem a rekorder hazai infláció és a forint korábbi leértékelődése is.

Az első tízben idén nem volt nagy változás: a hármas élbolyt Gattyán György követi 366 milliárddal, az ötödik helyen pedig Veres Tibor áll 320 milliárd forinttal. A hatodik leggazdagabb Szíjj László (280), a hetedik Jellinek Dániel (276), a nyolcadik Bige László (233), a kilencedik Széles Gábor (208), végül Kasza Lajos (147,5) zárja az első tízet.

A kiadványból kiderül, hogy a miniszterelnök veje, a 37 éves Tiborcz István 69,6 milliárd forintos vagyonnal a lista 25. helyén található. Tavaly még „csak” 45 milliárdot becsültek neki, így egy év alatt majdnem a felével gyarapodott.

A közlemény szerint a leggazdagabb száz közé idén legalább 14,5 milliárdos vagyonnal lehetett bekerülni, ezt a limitet mindössze négyen ugrották meg újoncként: Futó Gábor és a Piukovics fivérek az ingatlanfejlesztésben jeleskednek, Papp Edward az informatikában, Tarány Gábor pedig acélszerkezetek gyártásában. A legtehetősebb magyarok között a tavalyi kiadáshoz hasonlóan idén is két hölgyet találni. Hermann Kamilla, az Indotek résztulajdonosa 52 milliárdos vagyonával a 38. helyet foglalja el, a családjával együtt a BIF ingatlanfejlesztő vállalkozás 66 százalékos pakettjével rendelkező Schmidt Mária pedig a 46. helyen áll, 43 milliárd forintos vagyonnal.

Nagyot nőtt tavaly a leggazdagabb magyarok összvagyona is. Egy év alatt összesen 1431,7 milliárd forinttal tudták növelni vagyonukat, így ennek nagysága idén 7655,2 milliárd forint! Ez több mint a duplája a 2020–2021 közötti vagyongyarapodásnak, amely akkor 636,8 milliárd forintra rúgott. A száz leggazdagabb összvagyonának majdnem felét – 3560,5 milliárd forintot – a lista első tíz helyezettje birtokolja, ami szintén rekordnak számít.

Az idén 22. alkalommal megjelent A 100 Leggazdagabb magyar című kiadvány – amelyet a 2002-es indulás óta Szakonyi Péter és csapata készít – számba veszi legbefolyásosabb honfitársainkat is. A hangsúlyozottan nem objektív rangsort – amely tíz politikai elemző szavazatain alapszik – évek óta Orbán Viktor miniszterelnök vezeti, őt sorrendben Csányi Sándor, Rogán Antal és Mészáros Lőrinc követi. Az ellenzéki politikusok közül idén mindössze hárman fértek fel a legbefolyásosabb ötven személyt sorjázó listára. Karácsony Gergely a 36. helyen áll, megelőzve a 40. Gyurcsány Ferencet és az 50. helyre befutó Dobrev Klárát. A 100 Leggazdagabb magyar című kiadvány az újságárusoknál, szupermarketekben és benzinkutaknál, valamint a Libri Online Könyváruház felületén (libri.hu) vásárolható meg.