Nem változtatott Magyarország adósbesorolásán a Moody's

Nem változtatott Magyarország adósbesorolásán a Moody's

Forrás: Andrew Kelly / Reuters.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az eddigi Baa2 szinten hagyta a magyar adósbesorolást pénteken a Moody’s, stabil kilátás mellett. Ez továbbra is két fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett, idén már nem várható újabb felülvizsgálat – írja a Portfolió.

Korábban az előjelek inkább abba az irányba mutattak, hogyha nem is lesz leminősítés, de negatív kilátást kapunk, hiszen a két legfontosabb versenytárs idén már lépett: az év elején a Fitch hasonló osztályzat mellett negatívra rontotta a kilátást, az S&P pedig le is minősített. Gazdasági kockázat most is van elég: az uniós források sorsa még mindig bizonytalan, a költségvetésben az idei 3,9 százalékos és a 2024-es 2,9 százalékos hiánycél tarthatósága is kérdéses. Ráadásul a magyar GDP a második negyedévben is visszaesett, így az elemzők szerint egyre biztosabb, hogy nem lesz tartható a kormány 1,5 százalékos idei növekedési célja. 

A Moody's viszont Magyarország erősségei között említette az egyik legalacsonyabb társasági adókulcsot Európában, illetve a feldolgozóipar erős beágyazottságát. Ezek a tényezők a cég szerint továbbra is vonzó befektetési célponttá teszik hazánkat. Ugyanakkor a legnagyobb gyengeségnek tartja az intézményi környezetet, ami az EU-val való kapcsolatot rontja és bizonytalanná teszi az uniós források lehívását. 

A Moody’s mostani felülvizsgálata után december közepén vizsgálja a magyar adósbesorolást az S&P és a Fitch. Előbbi cégnél jelenleg a legalacsonyabb a besorolásunk, vagyis ott fenyeget leginkább a bóvli kategória elérése, míg a Fitch esetében a negatív kilátás mellett akár leminősítés is jöhet, amivel szintén a bóvli határára sodródnánk.