Nyolcmilliárd dollárra bírságolták a fájdalomcsillapító-válság fő felelősének tartott céget

Nyolcmilliárd dollárra bírságolták a fájdalomcsillapító-válság fő felelősének tartott céget

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai igazságügyi minisztérium 8,34 milliárd dolláros büntetésről állapodott meg a Purdue Pharmával, azzal a gyógyszercéggel, amely az opioid-epidémia egyik főkolomposa volt – jelentette a Wall Street Journal. A Potrfolio által is idézett döntés hátterében az a tavaly ősszel indult gigaper állt, amelyről többször beszámoltunk és amelyet több mint 2600 panaszos – köztük szövetségi államok, megyék és városi önkormányzatok – indítottak az Egyesült Államok 22, opioidalapú fájdalomcsillapítókat előállító és forgalmazó gyógyszercége és patikahálózata ellen, amiért különféle megtévesztő praktikákkal felélénkítették e készítmények tömeges, ipari méreteket öltő értékesítését. A gyógyszeripari vállalatokat beperlők szerint e cégek hozzájárultak ahhoz, hogy az ország lakossága bő három évtized alatt teljesen elmerüljön opioidfüggőségben, amely ráadásul csak 1997 óta közel félmillió ember halálát okozta.

E per központi vállalata a sok egyéb mellett az OxyContin nevű erős fájdalomcsillapítót gyártó Purdue volt, amelyet az opioidválság egyik fő felelősének tartottak. A most bejelentett 8 milliárdos büntetés egyébként várakozásokon aluli, tavaly ugyanis még azt rebesgették, hogy összesen 12 milliárd dollárt fizetnek majd. A bírósági eljárás során az érintett cégek megosztásra, kifárasztásra játszottak és magánalkukkal próbálták szétzúzni azt.

– A Purdue Pharma csődbe ment mintegy 8 milliárd dolláros eszközállományt maga mögött hagyva, a büntetés maradékát már nem tudják behajtani tőlük. A vállalat tulajdonosait, a Sackler-családot is megbüntették 225 millió dollárral – írják most. A büntetésből befolyó pénzt az opioid-epidémia által sújtott államok, megyék és őslakos amerikai törzsek kapják majd meg. A BBC beszámolója szerint a büntetésből 225 millió az igazságügyi tárcának kell fizetniük, 3,54 milliárd büntetőjogi bírságra, 2,8 milliárd magánszemélyek kompenzációjára megy, míg 1,7 milliárdot egyéb követelésekre fordítanak.

Több állam sokkal nagyobb bírságot szeretne kiszabni személyesen a cég tulajdonosaira is. A Purdue Oxycontinnal mintegy 35 milliárd dollárt keresett, miközben a Sackler família vagyonát 13,5 milliárdra taksálta a Bloomberg gazdasági hírügynökség. Ellen Rosenblum oregoni államügyész szerint a család korábban mintegy 11 milliárdot vett ki a gyógyszeripari vállalatából.

A Purdue továbbra is minden felelősséget tagad, és azt kérték a hatóságoktól, hogy hadd működjenek tovább közhasznú szervezetként. A washingtoni igazságügyi minisztérium ebbe beleegyezett azzal a feltétellel, hogy ópium-túladagolás elleni és a leszokást támogató szereket is gyártanak, ám 12 érintett állam ellenezi a tervet.