Nyugdíjguru: idén biztosan nem lesz nyugdíjprémium

Nyugdíjguru: idén biztosan nem lesz nyugdíjprémium

Fotó: Unsplash/Huy Phan

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Biztosan nem lesz idén nyugdíjprémium – mondta Farkas András nyugdíjszakértő, a Nyugdíjguru a Népszavának. Mint magyarázta, a pluszpénz feltétele, hogy a GDP növekedése legalább 3,5 százalék legyen, ám a gazdaság most recesszióban van. A GDP növekedése a legoptimistább előrejelzések szerint sem haladhatja meg idén az 1,5 százalékot, már ha egyáltalán pozitív tartományban lesz ez a mutató.

Viszont épp a nagyon alacsony idei bázis miatt jövőre viszont meghaladhatja a 3,5 százalékot a gazdasági növekedés, a jelenlegi kormányzati várakozás egyébként 4 százalék. Ha ez megvalósul, akkor 2024 novemberében 10.000 ezer forintot kaphatnak prémium jogcímen az idősek – tette hozzá.

A nyugdíjprémium kiszámításához a novemberi nyugdíj összegének, de legfeljebb 80 ezer forintnak az egynegyedét szorozzák a tényleges GDP növekedés és a 3,5 százalék törvényi küszöbérték különbségével, de legfeljebb 4-gyel, így annak maximális összege 80 ezer forint. Farkas András megjegyezte: a nyugdíjprémium mára elvesztette a jelentőségét. Egyszeri juttatásról van szó, ami (a korrekcióval ellentétben) nem épül be az ellátásba, és amit a 2009-ben felfüggesztett 13. havi nyugdíj helyett vezetett be Bajnai Gordon kormánya. Az adható összeget és a számítást a Fidesz nem tartotta karban, nem igazította például a változó átlagnyugdíjhoz. A szakember ettől függetlenül is úgy véli, a nyugdíjprémium a 13. havi nyugdíj 2022-től történt teljes, ráadásul felső korlát nélküli visszavezetése miatt is okafogyottá vált. Az erre szánt összeget inkább úgy kellene elosztani szerinte, hogy csak az alacsony nyugdíjat kapók részesüljenek belőle.

A 2022-es választások előtt, 2021-ben minden jogosult, a 2,5 millió nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő ember maximális, 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot kapott. Orbán Viktor miniszterelnök akkor úgy fogalmazott: futja rá. Ekkora összeg egyébként csak körülbelül 7,5 százalékos GDP-növekedés esetén járna – és a törvény szerint akkor sem mindenkinek –, miközben akkor, a koronavírus miatti leállás után 7,1 százalékos volt a növekedés üteme – emlékeztet a Népszava.