Parragh László megint nekiesett a jegybanknak

Parragh László megint nekiesett a jegybanknak

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszél a Széchenyi Kártya Program legújabb termékeirol tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2022. június 20-án (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jegybank jó irányt vett a kamatcsökkentésekkel, de lassú lépésekben halad. Az ütemtévesztés a magyar cégeknek irdatlan sok pénzébe kerül, miközben a külföldi társaságok lefölözik a piacot. Minél tovább marad fenn ez az állapot, annál nagyobb lesz a lemaradásunk – nyilatkozta a Magyar Nemzet néven megjelenő lapnak Parragh László.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke jelezte: előremutató lenne, ha a Magyar Nemzeti Bank egyértelművé tenné: átáll a valós, száz bázispontos csökkentésre, amelyet végig is vinne. Fontosnak tartaná, hogy a reálkamat ne legyen több egy-két százaléknál. A kamarai elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a magas hazai reálkamatok miatt a tevékenységüket magyar forrásból finanszírozó vállalkozások alig-alig ruháznak be, ezért fokozódik versenyhátrányuk az országba települő külföldi vállalatokkal szemben, amelyek jelentősen alacsonyabb kamaton jutnak hitelhez. A felvetésre, hogy a jelentősebb kamatvágás az infláció erősödésének veszélyét rejti, Parragh azt válaszolta: az infláció már decemberben is olyan mértékben csökkent, hogy elbírta volna a nagyobb kamatcsökkentést. 

Nem először ostorozza Parragh László a jegybank kamatpolitikáját: erre korábban az MNB úgy reagált, hogy a kamarai elnök kellő szakmai tudás hiányában, minden előzetes tájékozódás nélkül tesz felelőtlen, szakmailag hibás kijelentéseket a jegybank tevékenységéről.