Parragh László odaszúrt Matolcsy Györgyéknek

Parragh László odaszúrt Matolcsy Györgyéknek

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszédet mond az Egy övezet, egy út kezdeményezés tizedik évfordulója alkalmából szervezett szakmai konferencián az MNB székházában, Budapesten 2023. szeptember 25-én. A tanácskozást a jegybank és a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetsége szervezte (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Keményen kritizálta a Matolcsy György vezette jegybankot Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Világgazdaság konferenciáján – számolt be róla a lap hétfőn.

– A kamara elsők között realizálta az infláció problémáját, őszintén sajnálom, hogy a jegybank ezt nem ismerte fel – mondta Parragh hozzátéve később: „csekély vigasz, hogy nem értenek hozzá”.

Az MKIK vezetője szerint a kamatszinteket muszáj lenne csökkenteni a fenntartható hitelezéshez, és a problémákat nem lehet ugyanazzal a gondolkodással megoldani, mint amellyel csinálták őket, de „ugyanazokkal az emberekkel se” – jelezte Matolcsy György jegybankelnök felelősségére utalva.

A jegybankelnököt nemrég Orbán Viktor miniszterelnök is kritizálta, aki többek közt arról beszélt, még idén egy számjegyűre szeretnék csökkenteni az inflációt, ám ezzel a feladattal szerinte „a jegybank nem tud megbirkózni”, ezért a kormány átvállalta azt.