Politikai nyilatkozatra vonatkozó javaslattal készülhet a Gazdasági bizottság az adóegyezmény felmondása miatt

Politikai nyilatkozatra vonatkozó javaslattal készülhet a Gazdasági bizottság az adóegyezmény felmondása miatt

Magyarország nemzeti lobogója a Parlament előtti Kossuth téren tartott Szent István-napi ünnepségen 2019. augusztus 20-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok még pénteken jelezte, mivel a magyar kormány nem fogadja el a 15 százalékos globális minimumadó bevezetését, ezért felmondják a Magyarországgal 1979-ben kötött adóegyezményét. Az immár 43 éve megkötött kétoldalú egyezmény a kettős adóztatás elkerülése végett jött létre a felek között.

Az adóegyezmény felmondását az amerikai pénzügyminisztérium szóvivője azzal indokolta, hogy Magyarország 9 százalékra csökkentette a társasági adókulcsát – ami kevesebb mint fele a 21 százalékos amerikai adókulcsnak –, az adóegyezmény előnyei egyoldalúan Magyarországnak kedveznek, így az Egyesült Államoknak semmi haszna nem származik belőle. Az EU által is bevezetni tervezett, globális, 15 százalékos minimumadót 140 ország már elfogadta, azonban ennek elutasításáról szóló határozati javaslatot az Országgyűlés júniusban megszavazta.

Az amerikai lépést a kormány több tagja is kritizálta. Szijjártó Péter szerint a minimumadó kegyelemdöfés lenne az európai versenyképesség számára, Gulyás Gergely pedig azt mondta, ez „egy elég kisstílű lépés egy nagyhatalomtól”.

A Portfolio és nyomában a Telex most arról ír, hogy úgy tűnik, a kormánypárt egy hivatalos válasszal készül: a parlament Gazdasági bizottságának hétfői napirendjébe – a meghívó szerint még szombat este fél 9-kor – bekerült egy új pont, amelynek értelmében a bizottság megvizsgál egy, „a Magyarország gazdasági érdekeinek védelmével ellentétes politikai nyomásgyakorlás elutasításáról szóló politikai nyilatkozatra vonatkozó javaslatot”. A bizottság arról dönt, hogy benyújtsanak-e egy önálló indítványt.