Reuters: az Egyesült Államok felmondja a Magyarországgal kötött 1979-es adóegyezményt

Reuters: az Egyesült Államok felmondja a Magyarországgal kötött 1979-es adóegyezményt

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Alexander De Croo belga miniszterelnök (j) az EU kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának második napján 2022. június 24-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai pénzügyminisztérium pénteken közölte, hogy felmondja a Magyarországgal kötött 1979-es adóegyezményt, miután Budapest úgy döntött, hogy megakadályozza az Európai Unióban az új, 15 százalékos globális minimumadó bevezetését – írja a Reuters, a hírt a Hvg.hu szúrta ki.

A pénzügyminisztérium szóvivője indoklásképpen elmondta, mivel Magyarország társasági adókulcsa most 9 százalék – ami kevesebb mint fele a 21 százalékos amerikai adókulcsnak –, az adóegyezmény előnyei egyoldalúan Magyarországnak kedveznek, és az Egyesült Államoknak semmi haszna nem származik belőle. 

– Az előnyök már nem kölcsönösek – az Egyesült Államoknak jelentős potenciális bevételkiesést jelentenek, és az amerikai vállalkozások és befektetések számára kevés a magyarországi megtérülés – közölte a szóvivő.

A felmondás időzítése eléggé egyértelmű, Washington így próbál nyomást próbál gyakorolni Orbán Viktorra, hogy járuljon hozzá a közel 140 ország által elfogadott 15 százalékos globális minimumadó bevezetéséhez. A szóvivő szavai sem hagynak kétséget a valódi ok felől: „Magyarország az 1979-es adóegyezménnyel kapcsolatos, régóta fennálló amerikai kormányzati aggályokat súlyosbította azzal, hogy blokkolta a globális minimumadó bevezetéséről szóló uniós irányelvet. Ha Magyarország bevezetné a globális minimumadót, ez a szerződés kevésbé lenne egyoldalú.”

Az 1979-ben megkötött egyezmény a kettős adóztatás elkerülése végett jött létre a felek között. A mostani felmondás a hivatalos dokumentum elküldése után hat hónappal léphet életbe.