Térkövezés, tereprendezés minőségi termékekkel (x)

Térkövezés, tereprendezés minőségi termékekkel (x)

Ha térkövezésre kerülne sor a kertben, fontos észben tartani, hogy néhány előkészítő tevékenységet el kell végezni előtte. Melyek ezek, és hogy segítik a jó munkavégzést?

Tereprendezés

A Barabás Téglakő Kft. ajánlatát akkor érdemes kérni térkövezésre, ha épp most készült el a ház, és már csak a kertrendezés van hátra. De akkor is lehet, ha egyszerűen csak rendezettebb lakókörnyezetet kíván az ember lelke. Amit érdemes észben tartani, az pusztán a logisztika.

Térkövezni utoljára érdemes. Előtte érdemes átgondolni, hogy mekkora zöldfelület a terv, ebben lesz-e konyhakert, van-e szándék faültetésre, kell-e ciszterna az esővíznek (hogy legyen miből locsolni később), lesz-e kerti tó vagy medence. Ha ugyanis mindez még akkor dől el, mielőtt térkövezésre kerül a sor, az azért hasznos, mert nem kell nagy földmunkagépeket rávezetni a frissen lerakott, gyönyörű kövekre.

A talaj felső része jó esetben a legtermékenyebb termőföldréteg. Ezt bűn lenne elpazarolni. Ha lehet, érdemes ezt összegyűjteni, és egy félreeső sarokban felhalmozni, és erős, sötét fóliával letakarni. Így nedves marad, és mivel nem szárad ki, ezért könnyen lehet majd teríteni a munkák vége felé.

Tervek, azon belül újabb tervek

Legyenek tervek. Legyen egy arra, hogy hol lesznek a növények, hol a terasz vagy a kocsibeálló. Legyen a térkő alatt hely a vízcsöveknek az automata öntözőrendszerhez, vagy elektromos kábelek a világításhoz. Nem érdemes minden alkalommal felbontani a követ: sosem lesz olyan, mint felszedés előtt. Legyen ezen csövek helye pontosan feljegyezve, mert nem jó élmény később rosszul emlékezni: akkor bizony ásni kell.

Előkészítés

Ha szakember dolgozik a térkövezés során, el fogja mondani, hogy a térkő alá kerülő murvát érdemes jóval korábban leszórni, akár évekkel a térkő lerakása előtt. A murva ugyanis segít elvezetni a csapadékot, így nem kell sarat dagasztani munka közben.

A talaj felső kb. 30 centis rétegét kell kiásni, a talajt elegyengetni, azaz szaknyelven “tükröt” kell képezni. Erre kerül az először durva, másodjára a finomabb szemű murva, amit mindenképp le kell döngölni. Mindez kb. 20 centit vesz igénybe, a maradék 10 centit borítsa négycentis homokréteg, amire végül a térkő kerülhet, mintegy megkoronázva az erőfeszítéseket. Azt a harminccentis talajréteget érdemes lehet a kertben máshol felhasználni: a termőföld nagy érték, nem érdemes kidobni. Készíthetünk például magaságyásokat, amiben az a jó, hogy nem kell hajolgatni, ha paradicsomot vagy uborkát szeretnénk nevelni a ház előtt.

Ha a murvát korábban fektetjük le, akkor jó hír, hogy arra autóval nyugodtan rá lehet állni, csak jót tesz neki a további tömörülés. Arra kell figyelni, hogy a gyomok ne telepedjenek meg a murva közt, mert ezek fellazítják az alapozást, és a kövek megsüllyedését okozhatják.

Megfelelő előkészítéssel, és minőségi munkával a térkövezés akár nagymértékben javíthatja az életminőséget.