Csak a legfontosabb kiadásokra lesz pénzük az önkormányzatoknak a következő években

Csak a legfontosabb kiadásokra lesz pénzük az önkormányzatoknak a következő években

Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

El tudom képzelni, hogy a nem kötelező feladatok finanszírozását jogszabállyal fogják megtiltani – mondta el a Magyar Narancsnak adott interjújában Schmidt Jenő, a Somogy megyei Tab fideszes polgármestere, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke. 

Úgy gondolja, hogy mivel a jövő évi energiaárak még nem ismertek, az ország költségvetését pedig újra kell írni, nincs sok értelme 2023-ról beszélni. – Az azonban igen rövid idő alatt, az elmúlt hetekben mindenki számára kiderült: takarékoskodni kell, az eddigieknél sokkal jobban – jegyezte meg.

– Amondó vagyok, hogy közfeladat ellátása miatt egyetlen önkormányzat sem fog csődbe menni. A kicsiknek, a 3000 fő alatti településeknek a TÖOSZ normatív támogatást kért a kormányzattól, egyelőre decemberig, mert nagyjából odáig látunk el. Ha csőd nem is lesz, az viszont várható, hogy minden szabad forintját fel fogja élni egy-egy önkormányzat, mert muszáj lesz felélnie a következő nehéz időszakban – tette hozzá.

A következő két-három év Schmindt Jenő szerint nehéz időszak lesz, ezért arra kell berendezkednünk, hogy nem lesz szabadon felhasználható pénzeszközük az önkormányzatoknak. – Az a kormányzatnak sem érdeke, hogy csődbe menjen az önkormányzati szektor, ezért fog támogatást adni, de arra is fel kell készülni, hogy ennek fejében nagyon meg fogják nézni a kiadásokat. El tudom képzelni például, hogy a nem kötelező feladatok finanszírozását jogszabállyal fogják megtiltani – vázolta fel az egyik lehetséges forgatókönyvet a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke.