Újabb Tungsram-utódcég nyújthat menekülőutat a dolgozóknak

Újabb Tungsram-utódcég nyújthat menekülőutat a dolgozóknak

A Tungsram gyára Hajdúböszörményben, ahonnan 170 munkavállalót bocsát el a vállalat a 2022-ben bejelentett létszámleépítése következtében (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Februárban újabb utódcéget jegyeztek be a felszámolás alá került Tungsramhoz kötödően. A Wiretech Industrial Technologies Kft. hajdúböszörményi székhellyel került be a cégjegyzékbe. Ez a főtevékenységként fémmegmunkálást megjelölő vállalat lehet az, amely menekülőutat nyújt a hajdúböszörményi Tungsram-üzemben jelenleg dolgozó munkavállalók egy részének. Ők leginkább a spirál- és huzalgyártásban dolgoznak.

Mint Elek Zoltán, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének (TDFSZ) egykori helyi vezetője elmondta: ez nagyjából 55 ember továbbfoglalkoztatását jelenti. Kiemelte: az üzemben a jelenlegi, átmenetinek látszó időszakban is folyik termelés. Vagyis a dolgozók bejárnak. Egyelőre továbbra is egy munkaközvetítő vállalaton keresztül foglalkoztatják őket. Először két hétre, majd újabb két hétre szerződtek velük. Ezek a szerződések azonban kifutottak. Az új megállapodásokat az elmondása szerint határozatlan időre kötötték, és abban bíznak, hogy minél előbb elhárulnak a bürokratikus akadályok a munkaviszony végleges rendezésére. Jelenleg ugyanis arra várnak, hogy az új cég szerződjön velük.

A Wiretech Industrial Technologies Kft.-t 3 milliós tőkével jegyezték be. A cég tulajdonviszonyai összetettek: a Madarász Befektetési Kft., a Glóbiusz Ingatlanbefektetési és Szolgáltató Kft., a Tungsram frankfurti vállalata és egy magánszemély – aki a Tungsram Operations Kft. alkalmazottai között is szerepel – egyaránt a vállalat tagja.

Nem ez azonban az egyetlen új cég Tungsram körül. Ezekben az a közös, hogy valamilyen módon abban megjelenik a Tungsram is. Furcsa eset viszont a Tungsram Nagykanizsa Kft. néven regisztrált vállalat esete és a Tungsram Zalaegerszeg Kft. is. Utóbbi például valójában meg sem alakult, mivel december végén a bejegyzési kérelmet visszavonták.

Létrejött azonban zalaegerszegi székhellyel egy Scintilla Fémalkatrész Kft. nevű vállalat. Ebben a cégben tulajdonos a Scintilla-Trio Gyártó és Kereskedelmi Kft., a frankfurti bejegyzésű Tungsram, január óta pedig a fővárosi székelyű, de jászberényi kötődésű Spark Invest Kft. Ezenkívül megalakult a budapesti székhelyű, építményüzemeltetésre szakosodott Tungsram Üzemeltető és Szolgáltató Zrt. is.

A megrogyott Tungsram Operations Kft. felszámolása január 23-án kezdődött. Ezt a Felszámoló-Reorg Zrt. végzi. A felszámolón nagyban múlik, sikerül-e a túlélést biztosító terveket véghez vinni. Januárban Sallai Gábor, a megszűnt TDFSZ fővárosi vezetője kérdésünkre azt mondta: országosan 400-500 dolgozó helyzete bizonytalan továbbra is, ám a munkavállalók érezhetően bizakodnak.

A kormány stratégiai partnerének számító Tungsram tavaly áprilisban jelentette be, hogy csődvédelmet kért, miután az állami Eximbank inkasszót nyújtott be. Az Átlátszó írta meg, hogy a hitelintézet 45 milliárd forintnyi jelzálogot jegyzett be a Tungsram Operations Kft.-nél. Miután többszöri nekifutásra sem jutottak egyezségre az állami Eximbankkal, a bíróság hivatalból elrendelte a cég felszámolását.