Válság ide vagy oda, tovább nőtt a leggazdagabb magyarok vagyona

Válság ide vagy oda, tovább nőtt a leggazdagabb magyarok vagyona

Képünk csak illusztráció! (Fotó: Unsplash/Mufid Majnur)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szeptemberrel bezárólag idén már több mint 10 százalékkal nőtt a privátbanki vagyon, és ezzel átlépte a 9000 milliárd forintot – írja a Portfolió friss, Privátbanki Felmérésében.

Amíg 2013-ban 62,3 millió forint volt egy átlagos privátbanki ügyfél számláján, addig 2023 első kilenc hónapjában ez már 158 millió forintra kúszott. A vagyonnövekedés mellett ez az új rekord annak is köszönhető, hogy az ügyfélszámlákra továbbra is igaz: jóval visszafogottabban bővültek a vagyonnál – állapítja meg a portál. A legtöbb privátbanki ügyfélszámlával továbbra is az OTP, a K&H és most már az MBH private banking hármasa rendelkezik.

Összesen mintegy 56 ezer magyarnak él privátbanki szolgáltatással, a Bank Gutmannál a belépési küszöb 385 millió, míg például az Erste Private Bankingnál 150 millió, illetve az OTP 300 millió forint a minimális összeg, amelynek a számlán szerepelnie kell.

Ugyanakkor egyre több kockázati tényező kap egyre hangsúlyosabb figyelmet: a szolgáltatók a legfontosabbként most a szabályozói/piaci környezetet jelölték meg, de sokaknál ott van a jelentős kockázati tényezők között a hazai gazdaságpolitika és a magyar gazdaság általános helyzete is. Több szolgáltató kiemelte, hogy a magyar gazdaság sebezhetősége nőtt: a hazai gazdaságpolitika mozgástere szűkült, a magas kamatok, az EU-pénzek körüli bizonytalanság további kockázatokat jelentenek. Sokan aggódnak a gazdaságpolitika irányításában feszülő ellentétek miatt, emellett több szolgáltató is említi az egyre kiterjedtebb, direkt gazdaságirányítással kapcsolatos beavatkozások aggasztó mértékét. Az állampapírok irányába történő piactorzítás egy bizonyos szint felett inkább bizalmatlanságot okoz – írják.