Házi őrizetbe kerültek a Debrecenben akkugyárat építő cég tulajdonosai Kínában

Házi őrizetbe kerültek a Debrecenben akkugyárat építő cég tulajdonosai Kínában

A Semcorp akkumulátorgyár már épül (Fotó: Olvasónk)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A debreceni akkumulátorfólia-gyárat építő Semcorp két tulajdonosa házi őrizetbe került Kínában, mert az ottani hatóságok gyanúja szerint titokban külföldre akarták vinni saját cégük tőkéjét. A hírek szerint 1,4 milliárd dollárt, jelenlegi árfolyamon mintegy 520 milliárd forintot csatornáztak ki a Semcorp Csoportból. A magyar külügy szerint viszont ez nem okoz fennakadást – írja a 24.hu.

A kínai hatóságok nyomozást indítottak a Debrecenben akkumulátorfólia-gyárat építő Semcorp Advanced Materials Group alapító-tulajdonosai ellen, és házi őrizetbe helyezték Paul Xiaoming Lee-t és Tony Xiaohua Li-t. A Kínában zajló vizsgálatról Magyarországon eddig nem jelentek meg hírek, az intézkedések hatásait azonban a Külgazdasági és Külügyminisztérium már korábban vizsgálhatta. A tárca sajtófőosztálya a portál a nyomozás magyarországi következményeit firtató kérdéseire ugyan nem válaszolt, azt azonban közölte, hogy a vállalattól kapott információk szerint nincs fennakadás a debreceni építkezésben. 

A cég 2020-ban állapodott meg a magyar kormánnyal, hogy Debrecenben, a Déli Gazdasági Övezetben építi fel az első európai gyárát, amely képes lesz arra, hogy a világ teljes szeparátorfólia-szükségletének tíz százalékát előállítsa. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2021-ben azt mondta, hogy 2022 második felére befejeződik az építkezés, amelyhez a magyar kormány 13 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást adott. Sőt Szijjártó tavaly tavasszal már azt is beharangozta, tárgyalnak arról, hogy a cég duplázza meg a beruházást. Ha ez megtörténik, a kormány is hajlandó lesz további nagyösszegű támogatást nyújtani a bővítéshez.

A 24.hu hozzátette, hogy a hatósági fellépésről Kínán kívül az amerikai The Epoch Times (ET) írt először. A gazdasági lap decemberi cikke szerint a Semcorp részvényei a házi őrizetről szóló bejelentés után nagyot zuhantak a kínai tőzsdén. Az árfolyam pedig azóta sem emelkedett vissza a korábbi színvonalra.

A Semcorp magyar vállalata tavaly októberben alapított ingatlanforgalmazással foglalkozó céget Debrecenben Semcorp Properties Kft. néven. Mint arról beszámoltunk, ezt a társaságot egy debreceni, belvárosi hotelbe jegyezték be. A Minerva panzió a vállalat tulajdonába került. Tegnap írtuk meg, hogy a társaság kérte a tulajdonjoga bejegyzését az ingatlanra.

Mint korábban megírtuk, Debrecenben több akkumulátorgyár is beruházást jelentett be, melyek ellen élénk lakossági tiltakozás indult.