Elárasztja Kárpátalját a hulladék a háború miatt, a Tiszában köthet ki

Elárasztja Kárpátalját a hulladék a háború miatt, a Tiszában köthet ki

Rengeteg hulladék halmozódott fel mostanra Beregszászon (Fotó: Bucsinszkij Viktor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sajátos helyzetbe került az elmúlt hetekben Beregszász: miközben a város lakossága hirtelen megsokszorozódott, a kidobott szemét is ugyanilyen arányban megnőtt. Habár a helyi hulladékkezelő mindent megtesz a helyzet orvoslása érdekében, gyorsan bebizonyosodott, hogy ekkora mennyiségű szeméttel már képtelenek megbirkózni. Túl azon, hogy a hulladéklerakók kapacitásai nem elegendők, a háború miatt rengeteg férfi hagyta el az országot, így azonnal munkaerőhiány lépett fel a szektorban. És hogy a helyzet még ennél is rosszabb legyen, a helyi hulladékkezelő cég már nem tudja eladni az általuk gondosan szelektált, újrahasznosítható hulladékot, ugyanis a felvásárlók az ország belső, illetve keleti részén vannak, ahol most harcok dúlnak. Ezért a helyi környezetvédők arra figyelmeztetnek, hogy ha nem cselekszünk sürgősen, akkor a felhalmozódó szemét rövidesen a Tiszában köthet ki.

– Rengeteg most a munkánk, naponta 6-7-szer is fordulunk, annyi a szemét a város túlterheltsége miatt – mondja Bucsinszkij Viktor, a Színes Tartályok nevű cég tulajdonosa, aki büszkén újságolja, hogy mióta a cégét megalapította, az elmúlt három évben a beregszásziakat már megtanította a szelektív hulladékgyűjtésre. Túl azon, hogy személyesen mutatta meg a lakosoknak, hogy mit, hová tegyenek, a helyi iskolákkal együttműködve a diákokat is megtanították, hogyan kell eljárniuk az otthon termelt hulladékkal. Mindennek eredményeként az állami hulladékudvarba kerülő szemétmennyiséget 60 százalékkal sikerült csökkenteni, a cég pedig több helyi lakosnak is munkát adott, akik a beérkező hulladékot válogatják szét.

Azonban az ország belső részeiről érkező menekültek ismeretei jóval szegényesebbek a hulladékkezelés terén, így nem mossák ki az általuk kidobásra ítélt PET-palackokat és nejlonokat, amiket egyszerűen a kihelyezett szelektív hulladékgyűjtő tartályokba dobnak. Ahogy sokan azt sem tudják közülük, hogy nem minden műanyag újrahasznosítható, ez azonban még a kisebbik probléma. Jóval nagyobb baj, hogy sokan egyszerűen csak eldobálják az út mentén a szemetüket, amivel aztán megtelnek az árkok. A Színes Tartályok dolgozói így naponta járják ezeket a területeket, hogy összeszedjék a hulladékot, ráadásul most már nagy gondot fordítanak arra is, hogy a menekülteknek elmagyarázzák, hogyan kell környezettudatosan bánni a hulladékukkal.

A szelektív gyűjtéssel foglalkozó helyi cég azonban óriási problémával szembesült, miután kitört a háború: mivel a felvásárlóik az ország belső, illetve keleti részein működnek, mostanra iszonyatos mennyiségű szétválogatott hulladék gyülemlett fel a raktáraikban, amit nem tudnak értékesíteni. Ennél is nagyobb baj, hogy eladások hiányában már a dolgozóikat sem tudják kifizetni, így ha megszűnne a cég, még rosszabb helyzet állna elő hulladék-fronton, hiszen ők sem tudnának többé gyűjtéssel foglalkozni. Ezért a cég most már abba is belemenne, hogy alacsonyabb áron értékesítse a szelektált, majd szakszerűen kezelt műanyag hulladékot akár külföldre is. Ezzel nem csak a beregszásziakon segítenének, hanem sokat tennének a környező országokért is, ugyanis az eddigi tapasztalatok alapján a hulladék előbb vagy utóbb a folyókban köt ki, amelyek nem állnak meg Ukrajna határainál.

– Ha nem állítjuk meg itt és most a hulladék felhalmozódását, azt fél Európa meg fogja érezni  mondja Bucsinszkij, aki szerint az országa már eddig is sokszor szégyenkezhetett, hogy ilyen „ajándékkal” lepte meg a környező országokat. Akkor a Tisza révén Románia, Szlovákia, Magyarország és Szerbia is kapott az ukrán hulladékból, nem is beszélve a további Duna-menti országokról, illetve a Fekete-tengerről. Most viszont még a korábbinál is messze nagyobb mennyiségű szemét gyülemlett fel, így ha sürgősen nem találnak megoldást a hulladékproblémára, hamarosan katasztrofális állapotok állhatnak elő az egész régióban.