Több hónapig tartó huzavona után megmentették a mákfüggő hattyúkat

Több hónapig tartó huzavona után megmentették a mákfüggő hattyúkat

Hattyúk a mákföldön (Fotó: Napunk/Kacsinecz Krisztián)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Majdnem 60 hattyút szállítottak el kedden az Izsa és Pat települések közötti mákföldről. A mákültetvénytől körülbelül 15 kilométerre, a Pati-kanálison engedték szabadon a röpképes példányokat – írta meg a Napunk. Az akcióban részt vevő Bogár János természetvédő aktivista szerint ha a hattyúk átállnak a nekik való étrendre, néhány hét alatt kiürülhet a szervezetükből a toxikus anyag.

Mint korábban megírtuk, Komáromnál, a Duna felvidéki oldalán ellepték a mákföldeket a bütykös hattyúk. Több száz példányból álló kolónia telepedett meg ott, elkezdtek rájárni a mákra, mostanra pedig függővé váltak. A mák viszont tönkreteszi a hattyúk emésztőrendszerét, ezért a lassú pusztulás vár rájuk. A mákföld gazdájának már több ezer eurós kárt okoztak, a termés tizedét elpusztították. Hosszú idei9g nem történt semmi, végül az állami természetvédelmi hatóság úgy döntött, hogy az összes egyedet elviszik a helyszínről. A mák küszöbön lévő aratása ugyanis további veszélyfaktor a hattyúkra nézve.

Arra a kérdésre, miért vártak mostanáig a madarak elszállításával, hiszen már több tucatnyi egyed elpusztult, és több hektárnyi területen okoztak kárt a termelőnek, Radovan Michalka, a Dunai Ártéri Erdők Tájvédelmi Körzet igazgatóságának vezetője azt válaszolta: ez az első dokumentált eset Szlovákiában, ilyesmivel eddig még egyikük sem találkozott. „Legközelebb már felkészültebben tudunk reagálni” – fűzte hozzá.

A lap megnevezi a madármentőket: a hattyúkat kedden Jozef Lengyel zoológus, az állami természetvédelmi hatóság munkatársa, valamint Bogár János, a madármentő állomás önkéntes működtetője és az apósa fogták be és szállították el az Izsa melletti mákföldről. Egy nagyon rossz állapotban lévő egyedet a természetvédők a marcelházi madármentő állomásra vittek.

 

 

Címkék: hattyú, mák