Rákattantak a mákra a hattyúk Komáromnál

Rákattantak a mákra a hattyúk Komáromnál

Hattyúk a mákföldön (Fotó: Napunk/Kacsinecz Krisztián)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Különleges sztorit dolgozott fel a Napunk: Komáromnál, a Duna felvidéki oldalán ellepték a mákföldeket a bütykös hattyúk. Több száz példányból álló kolónia telepedett meg ott, elkezdtek rájárni a mákra, mostanra pedig függővé váltak. A mák viszont tönkreteszi a hattyúk emésztőrendszerét, ezért a lassú pusztulás vár rájuk – a lap szerint már tömegesen hullanak el a madarak. A mákföld gazdájának már több ezer eurós kárt okoztak, a termés tizedét elpusztították. Mégsem tesz senki semmit, mert a madarak befogása és áthelyezése túl költséges lenne, és nem is lenne hova vinni őket. A hattyúkat pedig gyakorlatilag lehetetlen elriasztani a mák közeléből.

A lap megjegyzi, hogy a rendkívül enyhe teleknek köszönhetően az utóbbi években egyre több bütykös hattyú és más vízimadár telel át a Kárpát-medencében, sőt a kedvező feltételek miatt sokan egész évben itt maradnak. A hidegebb időszakban pedig jobb híján a szántóföldeken keresnek táplálékot.