Újra szabadon lehet tanulni magyarul a kárpátaljai iskolákban

Újra szabadon lehet tanulni magyarul a kárpátaljai iskolákban

Magyar-ukrán kétnyelvű településtábla Kárpátalján tavaly február 24-én, a háború kirobbanásának napján (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Módosított a korábban számos vitát kiváltó nyelvtörvényén az ukrán parlament – írja a Népszava. Így az ukrán nyelv és irodalom kötelező marad, de azon kívül bármilyen tantárgyat oktatnak kisebbségi nyelven, kivéve az oroszt. Az új szabályozás szerint anyanyelvű oktatáshoz azoknak is joguk van, akik 2018. szeptember 1. előtt kezdték meg a középiskolai tanulmányaikat, és a középiskola végéig biztosít lehetőséget nekik is az anyanyelvű tanulásra.

A korábban elfogadott nemzeti kisebbségi törvény előírta, hogy azoknak az iskoláknak, ahol más nyelven, például magyarul oktatnak tantárgyakat, növelniük kell az ukrán nyelvű tantárgyak számát. Ez azonban nem vonatkozik majd azon intézményekre, amelyek olyan területen találhatóak, ahol jelentős számban élnek kisebbségek.

A kisebbségekről szóló szabályozás módosítása 317 képviselő szavazatával ment át a 450 fős kijevi törvényhozásban.

A lap megjegyzi, hogy Orbán Viktor eddig többek között a kisebbségek nyelvhasználatának korlátozásával indokolta azt, hogy Ukrajna nem áll készen az uniós csatlakozásra. Az azonban kérdéses, hogy a mostani törvénymódosítás után változtat-e a miniszterelnök az álláspontján.