Sikeres a kínai „maszkdiplomácia”

Sikeres a kínai „maszkdiplomácia”

Kínai munkásnők feszített tempóban varrnak maszkokat egy sandongi fonóüzemben, hogy teljesíteni tudják a megrendeléseket 2020. március 5-én (Fotó: Reuters)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A globálissá vált koronavírus-járvány mezsgyéjén megindult geopolitikai helyezkedésben az euroatlanti intézményrendszer gyengeségeit kihasználva Kína és Oroszország javítja pozícióit.

Idáig mind az Egyesült Államok, mind pedig az Európai Unió bukásra áll az egész világra kiterjedő járvány generálta válságban. Egyáltalán nem úgy reagáltak ugyanis a váratlan kihívásra, mint azt egy globális vezetőtől várnánk. Ezzel szemben főleg Kína – de Oroszország is – már a „posztcovid” korszakra készülve egymás után gyűjti be a bónuszokat a káoszból születő új világrend pozícióiért folyó versenyben. Szüksége is van ezekre a jó pontokra mindkét nagyhatalomnak, hiszen Oroszország az ukrán válság után megromlott imázsán szeretne javítani, míg Kína a koronavírus megjelenésekor tapasztalt tétovázását és a járvány kezdeti elhallgatását próbálja elfeledtetni.

Európa kómában | Magyar Hang

Azzal, hogy Kína bámulatos gyorsasággal lendült túl a járványon, és meglepő sebességgel indítja újra gazdaságát, helyzeti előnybe került az elalvó, tétovázó, a vírusfertőzést eleinte félvállról vevő nyugati nagyhatalmakkal szemben. Kína egyébként már e nélkül is előnyben volt, hiszen a világgazdaság leállása megmutatta a globalizáció gyengéit. Egyebek mellett azt, hogy milyen kiszolgáltatottá teszi az úgynevezett fejlett világot az Ázsiába, mindenekelőtt Kínába kihelyezett termelés. Hogy mást ne említsünk, a válság előtt Kínában gyártották az egészségügyi maszkok felét.

A brutálisan megnövekedett keresletre reagálva Kína most tovább növeli részesedését ezen a piacon, ráadásul a helyzetet nemcsak gazdasági, hanem diplomáciai térnyerésre is használja. Dübörög a „maszkdiplomácia”. Még az orosz segély megérkezése előtt 300 orvost és egészségügyi felszereléseket küldött Kína a jelenleg legnagyobb bajban lévő Olaszországba. S miközben az Európai Unió és a NATO cserben hagyta szövetségesét, e két egyre ambiciózusabb nagyhatalom, valamint Kuba sietett az olaszok segítségére. A jól átgondolt politikai marketinggel megtámogatott humanitárius segélynyújtást látva ébred az EU és az Egyesült Államok, ám egyelőre nem képes többre, mint hogy az információs térben megpróbálja lejáratni az akciót. Az olaszok pedig közben a kínai himnuszt, valamint a Katyusát éneklik.

540 milliárd eurós uniós mentőcsomagról egyeztek meg az EU pénzügyminiszterei | Magyar Hang

Kínának a jelenlegi helyzetben humanitárius akciók nélkül is hálás a világ. Olyan mennyiségben érkezett ugyanis megrendelés az országba maszkokra és egyéb egészségügyi védőfelszerelésekre, valamint tesztekre és lélegeztetőgépekre, hogy kivételesen örömmel fizet, aki ezekből előbb kap. Nagyon sokat ér most a járvány visszaszorításában szerzett kínai tapasztalatok átadása is. Ugyanígy Oroszország az olasz segélyen kívül 100 ezer tesztet szállított ingyen a 13 országba, leginkább a posztszovjet térség államaiba.

Sokan mondják, hogy a mostani járvány után már nem lesz olyan a világ, mint előtte volt. Bizonyára! Sok tekintetben megváltoztatja ez a megrázkódtatás a prioritásokat. Ráadásul a mára kialakult kaotikus viszonyok között pillanatok alatt változhatnak az erőviszonyok. Úgy tűnik, hogy ebből a helyzetből egyelőre leginkább Kína és kisebb részben Oroszország jött ki a legjobban. Amerika és az Európai Unió pedig pótvizsgára kényszerült. Azért jó lenne, ha ezen legalább átmenne.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/14. számában jelent meg április 3-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az üzletekben vagy digitálisan! És hogy mit talál még a 2020/14. számban? Itt megnézheti!