Második világháborús brit tengeralattjáróra bukkantak Málta partjainál

Második világháborús brit tengeralattjáróra bukkantak Málta partjainál

A brit HMS Urge tengeralattjáró egy 1941-es felvételen (Fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Második világháborús brit tengeralattjáró roncsára bukkantak Málta keleti partjától mintegy tíz kilométerre; a roncsot Timmy Gambin búvárrégész és a Máltai Egyetem kutatói azonosították – jelentette a Live Science tudományos hírportál. A kérdéses búvárhajó az 58,22 méter hosszú HMS Urge, amely azt követően tűnt el, hogy a brit haditengerészet több másik egységgel egyetemben 1942 április végén az egyre veszélyesebb német és olasz bombázások és tengeri jelenlét miatt átvezényelte Egyiptomba.

A HMS Urge – a fedélzetén 32 fős személyzettel és 11 utassal, köztük egy haditudósítóval, Bernard Gray-jel – azonban nem érkezett meg Alexandriába. A tengeralattjáró végzetéről több forgatókönyv is keringett. Így például az, hogy olasz repülők süllyesztették el, miközben egy titkos küldetésen járt Líbia partjaihoz közel. A legvalószínűbbnek ugyanakkor azt tűnt, hogy egy német tengeri akna végzett a járművel 1942. április 27-én, nem sokkal azután, hogy elhagyta a valettai nagy kikötőt.

A brit tengeralattjáróval történtek hat éve kerültek ismét előtérbe: egy belga búvár, Jean-Pierre Misson ugyanis 2015-ben azt állította, hogy Líbia partjainál megtalálta a roncsot, és akkor ő dobta be az olasz gépek történetét is. A HMS Urge-nek korábban valóban volt dolga olaszokkal, ám 1942 áprilisában nem repülőkkel, hanem két hadihajóval találta magát szemben. Az Edward Tomkinson kapitány vezette brit egység egy csetepatéban tönkretette a Vittorio Veneto csatahajót, majd elsüllyesztette a Bande Nere cirkálót.

A brit HMS Urge tengeralattjáró 3-dimenziós modellje (Forrás: Timmy Gambin/University of Malta)

A líbiai szálat nem sikerült igazolni, a HMS Urge-re aztán 2019-ben bukkantak rá, ám a koronavírus-járvány miatt csak most tudtak lemerülni a roncshoz, hogy megvizsgálják. „Száz százalékig biztosak vagyunk benne, hogy a (HMS Urge) roncsait találtuk meg; a tengeralattjáró neve olvasható a parancsnoki tornyának bal oldalán” – közölte Gambin. A búvárok egyúttal igazolták az Urge végzetét: egy tengeri akna ütötte lyukat figyeltek meg a 110 méteres mélységben fekvő tengeralattjáró orrán. A roncsról készült felvételekből a kutatók elkészítették a HMS Urge 3-dmineziós modelljét is.

– Elég komoly különbség van egy ókori római hajóroncs és egy nemrég lezajlott konfliktus során elsüllyedt modern hajó feltárása között. Előbbi régészetileg fontos, míg utóbbi esetében a máig tartó hatásokkal is számolni kell. A (HMS Urge) kapitányának a lánya még él... a hajón pedig ott vannak azok a szerelmes levelek, amelyeket (Tomkinson) írt a feleségének – mesélte Gambin, akinek többek között ezért is volt személy szerint fontos a HMS Urge roncsának azonosítása.

Mivel a tengeralattjáró nemzetközi vizeken fekszik, a kutatók nem nyúltak hozzá, hanem a merüléseik adatait továbbították a brit haditengerészetnek, amely a nemzetközi jog szerint felelős a roncsért.

Érdekli a történelem? Lapunkban minden hónap első péntekén olvashatja Időgép mellékletünket! Ha pedig online is olvasná, az Időgép további cikkeiért kattintson ide! Ha a tudományos cikkek érdeklik, akkor a Tudomány rovatunkat érdemes figyelnie!