Sok ezer mezopotámiai lopott műkincset ad vissza Iraknak Amerika

Sok ezer mezopotámiai lopott műkincset ad vissza Iraknak Amerika

A Gilgames-eposz egyik részét tartalmazó, Kr. e. 2003-1595 közé keltezett sumer ékírásos tábla az Irak kurdisztáni autonóm régiójában található Szulejmánijja Múzeumban (Fotó: Osama Shukir Muhammed Amin/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tizenhétezer, főleg ókori mezopotámiai műtárgyat ad vissza Iraknak az Egyesült Államok – jelentette be az iraki kulturális minisztérium. A műkincseket a 2003-ban ENSZ felhatalmazás nélkül indított, Szaddám Huszein iraki diktátor megdöntését célzó inváziót követően csempészték ki a nyugat-ázsiai országból.

A tizennyolc éve indított amerikai katonai intervenció után ókori műtárgyak tízezreit csempészték ki Irakból. A szakemberek és a kutatók szinte mindig felhívják a figyelmet arra, hogy az arab világban a tekintélyuralmi rendszer a műkincsek szempontból sokkal jobb, mint egy átmeneti, bizonytalan időszak, ahol a központi közigazgatással együtt szétesik a műemlékvédelem is. Erre az elmúlt húsz évben nem egy példát lehetett látni, Irak mellett Egyiptomban, Szíriában, Líbiában vagy épp Jemenben.

Huszein bukása után, a közigazgatás széthullásával a zavarosban halászók számos múzeumot fosztottak ki, emellett ezer számra kezdték fosztogatni az ismert lelőhelyeket; a rablóásatások olyannyira elszaporodtak, hogy a régészek többször is riadót fújtak, szinte mindig hiába. Ugyan az amerikai légierő az ókori romokat nem bombázta, a helyi lakosok fosztogatásai sokkal nagyobb károkat okoztak. Ehhez jött az Iszlám Állam (IÁ) megerősödése, amely 2014 és 2017 között Irak majd egy harmadát birtokolta. Az IÁ által ellenőrzött területeken amellett, hogy a külvilág felé elrettentő céllal műemlékeket robbantottak fel, dózeroltak le, törtek szét, a terrorszervezet fű alatt ugyanúgy belefolyt az illegális műkincskereskedelembe, mint más szereplők. Ebből fedezték ugyanis az Iszlám Állam kiadásainak jó részét.

A műtárgyak többsége egy jól bejáratott láncon keresztül elsősorban Libanonon át jutottak ki a térségből, a vevők tehetős nyugat-európaiak, amerikaiak vagy épp japánok voltak. Az olykor 4-5 ezer éves tárgyakat nem csak műgyűjtők, magánszemélyek, hanem múzeumok is előszeretettel vásárolták.

Egy megállapodás szerint az Egyesült Államok segít felkutatni a területére csempészett mezopotámiai műkincseket, és ha sikerült beazonosítani a lelőhelyet, múzeumot, vagy akár ismert térséget, azokat visszaadja Iraknak. A brit The Guardian beszámolója szerint ennek a megállapodásnak a keretében kerül vissza most 17 ezer tárgy. Az iraki műemlékvédelem egyébként a térséggel foglalkozó régészek és nemzetközi kutatóhálózatok segítségével a világon mindenhol megpróbálja lenyomozni és visszaszerezni a területéről ellopott és kicsempészett műkincseket.

A most visszakerülő amerikai anyag közül a legizgalmasabb, s talán az emberiség kultúrája szempontjából az egyik legértékesebb, egy 3500 éves ékírásos tábla, amely az egyik első irodalmi mű, a Gilgames-eposz egy részét tartalmazza.

A tárgynak nem mindennapi a története: egy bíróság ugyanis megerősítette, hogy az amerikai hatóságok jogosan kobozták el a kétes eredetű agyagtáblát a Hobby Lobby barkácsáruház-lánctól, amely azt a milliárdos tulajdonosa, David Green keresztény aktivista által létesített washingtoni Bibliamúzeum számára vásárolta meg 1,67 millió dollárért 2014-ben. A New York-i ügyészség szerint a Hobby Lobby szándékosan elhallgatta az Egyesült Államokba illegálisan bevitt tábla eredetével kapcsolatos fontos információkat.

Az ügyészség által tavaly benyújtott – MTI által is idézett – polgári peres dokumentumok szerint a táblát 2003-ban egy Londonban élő, közel-keleti régiségekkel foglalkozó jordániai műkereskedő vette meg. Ezt követően, 2007-ben a kereskedő eladta egy vásárlónak 50 ezer dollárért, és az üzlethez egy hamis igazoló dokumentumot csatolt, amely azt állította, hogy a műkincset 1981-ben egy aukción vásárolták az Egyesült Államokban. A tábla következő vásárlója 2014-ben a Hobby Lobby volt, amely adócsalást is elkövetett, mert noha az adásvételi ügylet New Yorkban jött létre, azt oklahomainak tüntette fel, hogy ne kelljen áfát fizetnie utána.

A Gilgames-táblát, amely az iraki múzeumokból 1991-ben ellopott több ezernyi műkincs egyike lehet, 2019 szeptemberben kobozták el a washingtoni múzeumtól a tulajdonjogok tisztázása céljából. A Hobby Lobby már 2017-ben hárommillió dolláros büntetést kapott és több ezer olyan műkincset – köztük ékírásos táblákat és ősi mezopotámiai pecséteket – kényszerült átadni a hatóságoknak, amelyekről kiderült, hogy illegálisan csempészték be Irakból.