Az időjárás lehetett a magyar vezérkari főnök veszte

Az időjárás lehetett a magyar vezérkari főnök veszte

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) a haderőfejlesztésről tartott kihelyezett kormányülést követően megtekinti a honvédség őszi hadgyakorlatát a hajmáskéri Központi Gyakorló- és Lőtéren 2021. szeptember 30-án. Mellette balról Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, jobbról Benkő Tibor honvédelmi miniszter. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mint derült égből a villámcsapás, érkezett a hír, hogy Novák Katalin menesztette a Honvéd Vezérkar főnökét. Vékonyka mellékszál, hogy hajlamosak vagyunk feledni, már, ha tudjuk, hogy a köztársasági elnök nem csupán a nemzet egységét fejezi ki, egyben a hadsereg főparancsnoka is. No, de vissza Ruszin-Szendi Romuluszra: hát mit tett, vagy mit nem tett az altábornagy úr?

A legegyszerűbb magyarázat, miszerint Ruszin-Szendi Romulusz legsúlyosabb hibája, hogy katona. Igazi. Tehát ért a katonáskodáshoz. Nem ér röhögni, ez sokszor tényleg gondot okoz, mert odaraknak valami hozzáértőt a fontos pozícióba, erre nekiáll hozzáérteni, például nem tetszik neki ez vagy az a politikai döntés, szakmai okokból nem támogatja ezt vagy azt a beszerzést, ilyesmi.

A másik történet izgalmasabb. Az Atlatszo.hu írta meg, hogy a győri reptéren keresztül szállítottak francia katonai helikoptereket az ukrán határőrségnek. Mindez úgy derült ki, hogy az Időkép.hu-nak a győri reptéren is működik egy kamerája, amely békében a havat, esőt, szelet, napsütést örökíti meg, ilyenkor meg szándékolatlanul a helikoptereket.

A francia gépekkel egyébként jogszabályilag semmi gond nincs, a magyar állam soha nem állított olyat, hogy semmi se mehetne rajtunk keresztül Ukrajna felé: ha a gépek végül Lengyelből szállnak Kijevbe, szuper, éljen az azonnali béke! Csak hát az a fránya kommunikáció, abba nem fér bele az eset, mert mégis csak van olyan hangulata – Rogán Antalt kölcsön véve –, hogy sodródunk bele a háborúba.

Újabb meteorológussal leszámolni kínos lenne, pláne, hogy NER-független vállalkozásról van szó, maradt hát a főparancsnok, aki nem figyelt oda, a nem tudjuk, mire. Ugyanakkor itt jelezném, hogy amennyiben Semjén Zsolt valamelyik álmatlan éjszakáján beterjesztené a valamennyi időjárással kapcsolatos tevékenységnek állami felügyelet alá vonásáról szóló törvénytervezetét, én magam fogok esernyős tüntetést szervezni, az Időkép applikációja ugyanis a leghasználhatóbb. Könyörgöm, legalább fizikailag hadd ne ázzunk-fázzunk, ha már lelkileg.