Júniusi láz

Júniusi láz

Budapest, 2020. március 11. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 11-én. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Most ezt a néhány hetet ki kell bírnunk, amíg a járvány nem csillapszik – hallhattuk sokaktól március elején, mikor a koronavírus egyre inkább kezdte átalakítani a mi életünket is. Bár még mindig nincs kijárási tilalom, és a kormány egyelőre nem is látja szükségesnek, sokan követelni kezdték, s bosszankodni azokon, akik látszólag nyomós ok nélkül az utcákat rótták.

Jó példa lett sokak számára az is, hogy Európa több országa már erősen korlátozta a szabad mozgást. Mostanra számos helyen maximum kettesben lehet az utcán tartózkodni. Spanyolországból olyan hírek érkeznek, hogy a kutyások körbeadják a szomszédok közt az állatot, hogy kicsit ők is kiszabadulhassanak sétálni. Akiről viszont kiderül, hogy trükközik, ugyanúgy súlyos büntetésre számíthat, mint más „céltalanul lődörgő.”

Mindebben a helyzetben érdemes leszögezni, milyen szerencsések vagyunk, hogy nálunk mindez, egyelőre, „szabadon választott.” A jelenlegi járványügyi cél a terjedés lassítása, „flattening the curve”, ahogy mondják, megelőzendő az egészségügy túlterhelését. A helyesnek ítélt megoldási kísérletek viszont elég gyakran módosulnak, és nem tudjuk, az idei év mi mindent hoz még. Az Egyesült Királyság nagyon rövid idő alatt vett 180 fokos fordulatot, más továbbra is hisz a legsúlyosabb korlátozások elkerülésében.

Ennyit ér a kijárási tilalom | Magyar Hang

Miközben a vírus idején legföljebb egy ember tartózkodhat a kis üzletekben, náluk három. Amikor bekukkantok, éppen négyen vannak. Riport Polgárról, ahol elrendelték a részleges kijárási tilalmat.

Donald Trump azt mondta, április végéig újra kell induljon az élet, különben rendkívül súlyos munkanélküliségi válság jön, ezrek lehetnek öngyilkosok. (Az újonnan munkanélküli segélyért folyamodók száma máris simán csúcsot döntött.) Bécs egészségügyi minisztere, Peter Hacker szerint sem szabad hagyni, hogy a terápia súlyosabb legyen, mint a betegség. Nem szabad abba a tévképzetbe esni, hogy ha pár hétig nem megyünk az utcára, elmúlik az egész, mondta.

Gulyás Gergely csütörtökön már arról beszélt, nálunk júniusban tetőzhet a járvány. És mindez nyilván nem jelentené azt sem, hogy utána váratlanul megszűnik. Áprilisban és májusban tömegessé válhat a munkanélküliség, százezres nagyságrenddel számolnak. Ebben a helyzetben érdemes végiggondolni, mennyire követeljük a legdrasztikusabb intézkedéseket, és azok mennyi ideig lennének még egyáltalán tarthatóak.

Rengetegen már így is két hete kényszerűen otthon töltik minden idejüket. Embertársaink nyomasztása és számonkérése helyett érdemes most fokozott empátiával lenni, és abban bízni, hogy a súlyosabb lépések elkerülhetőek, vagy legalább elodázhatók, rövid időre szűkíthetők. Mert ezt már így sem fogják sokan bírni.

Egyre nagyobb bajban Amerika és Európa | Magyar Hang

Az Egyesült Államokban már több a beteg, mint amennyien Kínában elvileg hivatalosan elkapták a kórt.