Kifordított média

Kifordított média

Sok pert bukott a kormánypárti Origo és Ripost (Fotó: Végh László / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem hibáztathatja senki a felületesebb médiafogyasztókat, ha lassan kezdik elveszíteni a fonalat azzal kapcsolatban, hogy mi is az újságírás valójában. Zavaros éveken van túl a magyar média, amelyek arról szóltak, hogy a nyilvánosságban a korábban még létező csekély miheztartás is elveszett, és a helyzet odáig fajult, hogy bárki megjelentethet bármilyen lejárató információt bárkiről, bármiféle alap vagy bizonyíték nélkül, legfeljebb később elmarasztalja a bíróság, és ki kell fizetni a kártérítést – közpénzből finanszírozott média esetében ezt nyilván a költségvetés állja. A kormánymédia Magyarországon ebből a deviáns magatartásból napi munkamódszert faragott.

Biztosan mindenki emlékszik, hogyan „lett” annak idején ellenzéki vezetőként homoszexuálissá és terrorista szervezet kapcsolatává, legalábbis a kormánymédia összes felületén, Vona Gábor, aki aztán éveken keresztül élt a méltatlan és a bíróságok szerint is minden alapot nélkülöző tartalmak miatt kiperelt kártérítésekből. De emlékezhetünk arra is, hogyan kiáltották ki szexuális bűnözőnek Donáth Annát, ami után még a bocsánatkérést és a helyreigazítást is csak végrehajtó közreműködése után biztosította a kormánymédia, miután végképp nem maradt választásuk, hiszen a jogerős ítéletet követően a napnál is világosabb volt, hogy semmivel nem tudják alátámasztani a közléseiket.

A vesztes helyreigazítási perek meglehetősen egyenlőtlen eloszlása feketén-fehéren árulkodik arról évről évre, hogy melyik médiaszolgáltató milyen gyakorisággal él ezzel a módszerrel. Az adatokat nem szükséges kommentálni, azokból mindenki maga is képes levonni a megfelelő következtetéseket. Mindez rendkívül kínos lenne, ha ezeket a tartalmakat nem névtelenül gyártanák le olyanok, akiknek alighanem kevés közük van az általuk közölt információkhoz, és alighanem kevéssé érdekli őket azok további sorsa, ezért nincs miért feszengeniük. 

Ha esetleg mégsem így van, az még bizarrabb helyzetekhez vezet. A hét elején azzal keltett feltűnést a Pesti Srácok egyik munkatársa, hogy nyilvánosan bejelentette: otthagyja a szerkesztőséget, mert a Pesti Srácok közzétett egy helyreigazítást. Nem azért hagyja ott, mert a Pesti Srácok közzétett valamit, amit az égvilágon semmivel nem tudott alátámasztani azon kívül, hogy „egy influenszer azt mesélte”. Hanem azért távozott felháborodva, mert miután a szerkesztőség ezt elkövette, legalább közzétettek egy helyreigazítást az ügyben. Ha ez vicc, akkor nem értjük. Ha komoly, akkor végképp nem.

Iratkozzon fel reggeli hírlevelünkre, melyben az elmúlt 24 óra és az előttünk álló nap legfontosabb híreit gyűjtjük csokorba, ráadásképp elolvashatja napindító közéleti jegyzetünket, a koffeint. Pár perc az egész, és tájékozottan, felvértezve kezdheti napját!