Matuska Szilveszter Viaduktépítő Akcióterv

Matuska Szilveszter Viaduktépítő Akcióterv

Gulyás Gergely a kormányinfón

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Képzeljük el, ahogy áll Matuska Szilveszter az általa felrobbantott biatorbágyi vasúti híd füstölgő romjainál, és nagy magabiztossággal így szól: ezennel meghirdetem a viaduktépítő akciótervet. Szánalmat keltő, ízléstelen tragikomédia lenne nyilván, olyasmi, aminek kapcsán nehéz eldönteni, hogy az elemi megvetés, vagy a harsány röhögés a megfelelő reakció.

Ilyen hatást keltett Gulyás Gergely is a szerdai Kormányinfón, amikor bejelentette a kabinet gazdasági akciótervét, aminek vannak egyébként úgynevezett alappillérei is. Az első egy hároméves bérmegállapodásról és a vásárlóerő növeléséről szól, amit nyilván majd Belgium fővárosával szemben kell megvédeni. Ez oké, csak mit kezdjünk akkor azzal a 2017-es mondattal, amit Kövér László bajusza alól kapott meg a magyar nyilvánosság? A házelnök ugyanis akkor kijelentette, hogy régiónk versenyelőnye pont az alacsonyabb bérekből származik. Belgium fővárosa pedig szociális pillér néven elvenné ezt a versenyelőnyt a házelnök szerint. Hiába, nemcsak Matuskának, Kövérnek is vannak bajai a mindenféle pillérekkel.

Aztán ott van második pillérként a budapesti lakhatási probléma kezelése, vagyis annak szándéka. Hát, jó reggelt kívánok: ahol a kiskocsmákat is munkásszállóvá alakítják a gazdasági bevándorlók, akarom mondani „a magyaroknak már nem kellő munkákat ideiglenesen elvégző ázsiaiak” részére,  azt megérzi és beárazza az ingatlanpiac. A legjobb mégis az, amikor Gulyás-miniszter azt mondja, hogy a probléma kezelése Budapesten a fővárosi önkormányzat feladata lenne, de nem tudja kezelni azt. Mondja ezt annak a kabinetnek a nevében, amelyik úgy torpedózta meg a Diákvárost, hogy az annak pótlására szánt, a kínai kommunistáknak kedves Fudan Egyetemet sem tudta megépíttetni azóta sem. Tegyük hozzá: szerencsére.

Végül pedig ott a Demján Sándor-program, a kisvállalkozók megsegítésére. Remek ötlet, csak épp az időzítésével van komoly gond: a koronavírus-járványt kísérő lezárás és az energiaválság idején a kabinet ódzkodott az „ingyenpénz” osztogatásától, mert az ellentétes a munkaalapú társadalom filozófiájával. Idővel persze kiderült, hogy van forrás, de csak annyi, hogy abból a pártállam kizárólag az állampárt holdudvarát tudta megmenteni. Így aztán sem Tiborcz István, sem Mészáros Lőrinc adatlapját nem találtuk a profession.hu-n, viszont a kkv-szektor számos egykori szereplője odajutott, hogy már nem megsegítő programra, hanem újraélesztésre lenne szüksége.

Így fest hát az újkori Matuska Szilveszter Viaduktépítő Akcióterv, amihez a meghirdető ízléstelensége és gátlástalansága valamint a füstölgő romok is megvannak, sőt akár adottságnak is tekinthetők. Most már csak az a kérdés, hogy milyen nagyot szól majd.